nieuws

Honderden lichtbakens als proef in Heerenveen

bouwbreed Premium

In het buitengebied van de gemeente Heerenveen worden volgende week als proef honderd lichtbakens voor fietsers en voetgangers en 35 reflecterende bakens voor automobilisten geplaatst. De bakens hebben led-verlichting, die op zonne-energie werkt.

In het buitengebied van de gemeente Heerenveen worden volgende week als proef honderd lichtbakens voor fietsers en voetgangers en 35 reflecterende bakens voor automobilisten geplaatst. De bakens hebben led-verlichting, die op zonne-energie werkt.
Het nieuwe lichtconcept werd ontwikkeld door de gemeente Heerenveen en een werkgroep in Katlijk en bespaart jaarlijks 80 ton CO 2 -uitstoot, gelijk aan het stroomverbruik van veertig huishoudens. Heerenveen is de eerste gemeente van ons land die een dergelijke grootschalige proef met lichtbakens opzet. Het lichtconcept is naar Frans voorbeeld, waar al veel wegen worden verlicht door lichtbakens. De lichtbakens en reflecterende bakens zijn goedkoper dan de traditionele lantaarnpalen, geven minder lichthinder en minder lichtvervuiling. Vanaf eind oktober tot de invoering van de zomertijd volgend jaar blijven ze staan.
Als de proef aanslaat en de dorpsbewoners enthousiast zijn, worden er meer geplaatst in de gemeente, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel