nieuws

Hochtief met Vinci in snelweg Duitse deelstaat Thüringen

bouwbreed Premium

Een consortium onder leiding van Hochtief heeft de opdracht bemachtigd om tussen Gotha en Eisenach 45 kilometer snelweg aan te leggen. De order heeft een waarde van 300 miljoen euro.

Hochtief werkt bij het project in de Duitse deelstaat Thüringen nauw samen met Eurovia, dochterbedrijf van de Franse bouwer Vinci. Beide nemen voor 33 procent deel in het bouwconsortium. Andere partijen zijn Strassing-Limes en Josef Rädinger (ieder 17 procent).
De opdracht in Thüringen betreft een publiek-privaat samenwerkingscontract van wat in Duitsland het A-model heet.
In de aanpak wordt de investering van de private partner gerefinancierd door inkomsten tijdens de beheersperiode vanuit zowel tolgelden voor het vrachtverkeer als bijdragen van de overheid. Hochtief en Vinci nemen ieder voor de helft deel in het concessieconsortium. Voor het beheer is een periode van dertig jaar afgesproken. De direct op te pakken werkzaamheden voor de A4 in Thüringen zullen duren tot maart 2011. Een traject van 22 kilometer oude weg wordt vervangen door een geheel nieuwe route van 25 kilometer die het natuurgebied Hörselberge en de stad Eisenach ontziet.
De overige 20 kilometer van het project betreft de vernieuwing van de be staande weg.

Tolwegen

Hochtief is internationaal betrokken bij dertien tolwegen met een totale lengte van duizend kilometer. In Duitsland is de onderneming met een concurrent in de race voor de pps-weg A1 (Hamburg – Bremen) en (met drie bedrijven) de A5 in Baden-Württemberg.
Hochtief heeft met een groep van banken overeenstemming bereikt over zijn herfinanciering. Onder gunstiger condities beschikt de bouwer voortaan over een kredietlijn van ruim 2 miljard euro. Tot de financiers behoren ABN-Amro en ING.

Reageer op dit artikel