nieuws

Henk Koop weigert schikking bouwfraude

bouwbreed

Henk Koop heeft geweigerd de bouwfraudezaak te schikken met justitie. De oprichter van het Koop-concern gaat voor volledige vrijspraak en zet het hoger beroep daarom door.

Advocaat Kees de Vries van Henk Koop bevestigt dat zijn cliënt de zaak op eigen verzoek opnieuw laat voorkomen. “Er staat nog één punt open: de aanklacht van omkoping”, aldus De Vries. “Maar ook daarop wil Koop worden vrijgesproken.”
Het hoger beroep staat voor morgen op de rol bij het gerechtshof in Den Haag. Volgens De Vries betreft het echter een zogenoemde pro-formazitting. “De inhoudelijke behandeling verwacht ik pas in februari”, laat hij weten.
Henk Koop werd in 2004 door justitie gebombardeerd tot hoofdverdachte in de bouwfraudezaak. De Rotterdamse rechtbank sprak hem in 2005 echter op vrijwel alle punten vrij. Alleen voor omkoping van enkele ambtenaren werd Koop veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.
Een volledige vrijspraak biedt Koop de mogelijkheid een schadevergoeding in te dienen bij het Openbaar Ministerie (OM). Koop heeft eerder aangegeven grote schade te hebben geleden als gevolg van de affaire.
Behalve Henk Koop zet ook voormalig Koop Tjuchem-directeur Fred V. het hoger beroep door, bevestigt justitie. V. is eerder veroordeeld tot een geldboete van 6000 euro en 180 uur onbetaalde arbeid. Net als Koop staat V. terecht voor omkoping van ambtenaren.
Vorige week werd bekend dat het OM met de meeste bouwfraude-verdachten een schikking heeft getroffen. De zaken tegen Heijmans, BAM en Koop Tjuchem en negen bouwdirecteuren werden daarom ingetrokken.

Aanbod

Als enige bedrijf ging KWS niet in op het aanbod van justitie. De wegenbouwer van Volker Wessels vreest dat zij bij een veroordeling uitgesloten wordt voor deelname aan overheidsaanbestedingen. Ook KWS-directeur Engele de V. wacht nog een hoger beroep. Dat geldt ook voor klokkenluider Ad Bos.
Uit de gisteren vrijgegeven dagvaardingen blijkt dat justitie KWS en De V. beticht van vooroverleg bij drie bouwprojecten (Hillegom, Spijkenisse en rijksweg A4), het opmaken van valse facturen en betrokkenheid bij verschillende egalisatiefondsen.
De rechtbank van Rotterdam veroordeelde KWS twee jaar geleden tot een geldboete van 45.000 euro wegens deelname aan een criminele organisatie. De V. kreeg toen een geldstraf van 3000 euro opgelegd.

Reageer op dit artikel