nieuws

Hamburg brengt wonen terug in HafenCity

bouwbreed

dat het bestuur van Hamburg elke toevalligheid wil uitsluiten bij de nieuwbouw in het voormalige havengebied van de Duitse binnenstad. Potentiële huurders van nieuwe zakelijke ruimten bijvoorbeeld moeten eerst met hun plannen langs een ballotagecommissie. “Om te voorkomen dat overal een McDonald’s komt,” zegt Claudia Weise van Gross 0x26 Partner.

Deze Hamburgse ontwikkelaar bebouwt met ING Real Estate en SNS Property Finance het Überseequartier van het pakhuizeneiland; tot ver in de vorige eeuw de vrijhaven van Hamburg en straks het nieuwe stadsdeel HafenCity. Gross 0x26 Partner neemt daarvan ruim 8 hectare onder handen. Het resultaat krijgt “zoveel voorzieningen dat mensen die ook in het Überseequartier werken eigenlijk nooit meer uit hun wijk hoeven”, vertelde Weise een delegatie van de stichting Nederlands-Duitse Bouw Export (Nedubex). Werken kan voorbeeld bij Unilever dat er zijn Duitse hoofdkantoor laat bouwen, bij uitgeverij Der Spiegel of bij classificatiebureau Germanische Lloyd.
Alles bij elkaar moet het Überseequartier na de laatste oplevering in 2012 ruim 7000 mensen een werkplek bieden en zo’n 1000 mensen onderbrengen in 400 huur- of koopwoningen. In de plannen staan ook 40.000 vierkante meter aan restaurants en winkels ingetekend, 400 hotelkamers en 3300 parkeerplaatsen. Deels naar ontwerpen van de Nederlandse architecten Erick van Egeraat en Rem Koolhaas. “Dat kost ruim 5 miljard euro aan particulier- en zo’n 1,3 miljard euro aan publiek geld”, rekent Weise voor.

Verrassing

Wie uiteindelijk de ruimte gaat gebruiken blijft ook voor de ontwikkelaars een verrassing. Een aparte onafhankelijke organisatie brengt bijvoorbeeld alle nieuw gebouwde winkelruimte op de markt. Ondernemers die zich in het Überseequartier willen vestigen moeten de bemiddelaar zien te overtuigen van de bijdrage die hun activiteiten aan het nieuwe stadsgebied levert.
“Wie zijn vierkante meters toegewezen krijgt moet maandelijks een bijdrage storten in een fonds dat ondernemers tegemoet komt die geen ruimte in het Überseequartier kunnen betalen, maar die in de ogen van het bemiddelingsbedrijf mede de uitstraling van het gebied bepalen”, zegt Weise.
Voor zulke bedrijvigheid is 5000 vierkante meter gereserveerd in het plangebied waarvoor Gross 0x26 Partner verantwoordelijk is. Ook bij de voorbereiding van de plannen trekt Hamburg de teugels strak aan. “Een ontwikkelaar moet op basis van het masterplan voor HafenCity een deelplan maken voor een bepaalde locatie”, legt stadsontwikkelaar Dieter Polkowski van de Hanzestad uit: “tot in detail uitgewerkt en architectonisch vormgegeven.”
Wordt dat goedgekeurd dan moet binnen twee jaar met de bouw worden begonnen. Gebeurt dat niet dan trekt Hamburg de goedkeuring weer in. En het resultaat mag in niets afwijken van wat in de plannen staat.
“Op die manier willen we gecontroleerd en verantwoord het wonen weer terugbrengen in de binnenstad”, zegt Polkowski, “Waarbij de nadruk op kleinschaligheid ligt.” Alleen zo denkt Hamburg de kwaliteit te kunnen behouden bij de herontwikkeling van de 155 hectare die het project HafenCity beslaat.

Reageer op dit artikel