nieuws

Glazuur

bouwbreed Premium

Een medewerker van de Koninklijke Tichelaar glazuurt een gevelplaat. De aardewerkfabriek in Makkum is in 1572 door de Spanjaarden gesticht en daarmee de oudste van Nederland. De plaat is er één van 25.000 die worden gebruikt voor de gevelbekleding van het Museum of Arts & Design in New York. Nadat diverse internationaal opererende bedrijven niet het gewenste resultaat opleverden, bracht beeldend kunstenares en adviseur Christine Jetten de Friezen in contact met Brad Cloepfil van Allied Works Architecture, architect van het nieuwe museum. Na een intensief bemonsteringstraject koos Tichelaar voor een complexe effectglazuur. De moeilijkheid zit in het iriserend effect van de glazuur. De instabiliteit van receptuur en de complexe productiewijze maken de opdracht zeer lastig. Het project wordt uitgevoerd met NBK Duitsland, die het ongeglazuurde basismateriaal leverde.

Een medewerker van de Koninklijke Tichelaar glazuurt een gevelplaat. De aardewerkfabriek in Makkum is in 1572 door de Spanjaarden gesticht en daarmee de oudste van Nederland. De plaat is er één van 25.000 die worden gebruikt voor de gevelbekleding van het Museum of Arts & Design in New York. Nadat diverse internationaal opererende bedrijven niet het gewenste resultaat opleverden, bracht beeldend kunstenares en adviseur Christine Jetten de Friezen in contact met Brad Cloepfil van Allied Works Architecture, architect van het nieuwe museum. Na een intensief bemonsteringstraject koos Tichelaar voor een complexe effectglazuur. De moeilijkheid zit in het iriserend effect van de glazuur. De instabiliteit van receptuur en de complexe productiewijze maken de opdracht zeer lastig. Het project wordt uitgevoerd met NBK Duitsland, die het ongeglazuurde basismateriaal leverde.

Reageer op dit artikel