nieuws

FNV Bouw: Foute verf moeilijk uit te bannen

bouwbreed Premium

SHrS FNV Bouw gaat in een nieuwe campagne het belang van veilige, watergedragen verf onder de aandacht brengen van schilders, werkgevers en opdrachtgevers. Dat heeft de bouwbond gisteren laten weten.

SHrS FNV Bouw gaat in een nieuwe campagne het belang van veilige, watergedragen verf onder de aandacht brengen van schilders, werkgevers en opdrachtgevers. Dat heeft de bouwbond gisteren laten weten.
Volgens FNV Bouw weet ruim 90 procent van de schilders dat zij sinds 2000 bij binnenwerk geen oplosmiddelhoudende verf mogen gebruiken. Toch staat ruim 50 procent van de schilders nog altijd in gevaarlijke dampen te schilderen, aldus de bond. “Jonge schilders leren op school dat ze prima met verf op waterbasis kunnen werken. Maar op de werkplek leren ze dat helaas weer af”, aldus afbouwbestuurder Mieke van Veldhuizen. Volgens haar gaat een deel overstag onder druk van collega, werkgever of opdrachtgever. Anderen vinden het lastig om nieuwe technieken aan te leren voor watergedragen verf.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal vrijdag het startschot van de campagne ‘Ik doe ’t gezond’ geven. Dat doet zij in de vorm van een verfles voor Rotterdamse schildersleerlingen. FNV Bouw zal komende maanden scholen en werkplekken bezoeken om de gevaren van oplosmiddelen onder de aandacht te brengen. Ook zullen gemeentes en woningcorporaties benaderd worden.
De Arbeidsinspectie steunt de campagne en zal in de eerste maanden van volgend jaar extra controles op de werkplek verrichten.

Reageer op dit artikel