nieuws

FIEC bepleit laag btw-tarief op renovatie gebouwen

bouwbreed

De Europese bouwwerkgevers (FIEC) pleiten voor toepassing van het lage btw-tarief op energiezuinige investeringen bij de renovatie van gebouwen. De federatie schrijft dit in een brief aan het Europese Parlement.

De gebouwde omgeving is momenteel goed voor 41 procent van de energievraag en ongeveer een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie. Dat is meer dan de transportsector of de industrie uitstoot. Dan is het vreemd dat het beleid zich vooral richt op die twee sectoren en weinig doet aan de gebouwde omgeving, vindt de FIEC.
Dit geldt temeer omdat aanpakken van de gebouwde omgeving alleen maar positieve effecten heeft, zowel in termen van werkgelegenheid en vermindering van de milieubelasting als in termen van comfort voor de gebruikers.
De oplossing kan echter simpel zijn, schrijft FIEC-voorzitter Daniel Tardy in zijn brief die een reactie is op het concept-rapport van het Europese Parlement over het actieplan voor energie efficiëntie. Het meest kosteneffectief is het energieverbruik van gebouwen aan te pakken op het moment dat ze gerenoveerd worden.
De FIEC stelt dan ook voor om die activiteit te promoten en dan vooral investeringen in energiebesparing aan te moedigen. Dat kan door lidstaten toe te staan het lage btw-tarief te hanteren voor alle materialen die de energie-efficiency van gebouwen verbeteren alsmede voor de bijbehorende installaties en de renovatie zelf.
Daarmee gaat de federatie verder dan het parlement zelf voorstelt. Dat wil een nultarief voor alle energiebesparende materialen. De FIEC vindt echter dat installaties er zeker ook bij horen aangezien die een belangrijke bijdrage leveren aan energiebesparing.

Reageer op dit artikel