nieuws

De wachters

bouwbreed Premium

Als je handelaren mag geloven wachten beleggers zich hun hele leven lang wezenloos. In hun commentaren is het de ene keer wachten op bedrijvennieuws, de andere keer wachten op macrocijfers. En tussendoor wachten ze omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn.

Als je handelaren mag geloven wachten beleggers zich hun hele leven lang wezenloos. In hun commentaren is het de ene keer wachten op bedrijvennieuws, de andere keer wachten op macrocijfers. En tussendoor wachten ze omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn.
Toch kan dit niet waar zijn. Hoe komen anders de schommelingen in beurskoersen tot stand. Dat kan alleen maar als er gehandeld wordt.
Dat beleggers afwachtend zijn, is natuurlijk wel waar. De onzekerheden groeien nog steeds. De Amerikaanse huizenmarkt vertoonde deze week weer eens een dip. Het aantal verkopen is in acht jaar tijd nog nooit zo laag geweest.
Neem daarbij zakenbank Merrill Lynch die begin deze week bekendmaakte bijna 8 miljard dollar af te gaan schrijven op ongedekte hypotheken, en het wachten is verklaard. Komende week immers gaat het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken, de Fed, weer een rentebesluit nemen. Algemeen wordt aangenomen dat de Fed wel weer vijftig basispunten lager zal gaan zitten. Dat betekent direct weer lagere dollarkoersen.
Dat is dan gunstig voor landen die de dollar niet hanteren, want daardoor blijft de olie nog enigszins betaalbaar. Die haalde vrijdag een nieuw record met meer dan 92 dollar per vat. Het wachten is op de 100 dollar.
Wie ook kunnen wachten, zijn sinds donderdag de beleggers in Heijmans. De Rosmalense bouwer kwam toen met de optie uit. Dat is aantrekkelijk voor beleggers die de risico’s van sterke koersfluctuaties willen beperken of daar juist van willen profiteren. Menig belegger zal het spijtig vinden dat de optie niet eerder in de handel is gekomen gezien de enorme koersval waarvan het einde deze week in ieder geval nog niet in zicht leek. Inmiddels zit het aandeel onder de 27 euro waar het in juni nog naar de 50 euro lonkte. Toen hadden beleggers alleen maar de optie om niet in te stappen.
Hoe anders is dat bij baggeraar Boskalis. Dat is duidelijk een beurslieveling geworden. Nog steeds stijgt het aandeel dat inmiddels vast boven de 40 euro zit.
Met BAM blijft het kwakkelen. Deze week zakte het aandeel onder de 18 euro om daar donderdag een cent bovenuit te komen. Het wachten is hier op de allang beloofde inlijving van een techniekbedrijf. Bij de huidige koers van Heijmans is inlijving van Burgers Ergon wellicht een optie.

Reageer op dit artikel