nieuws

Brandveiligheid sociale werkplaatsen slecht

bouwbreed Premium

De brandveiligheid in sociale werkplaatsen schiet tekort. Dat concludeert de VROM-Inspectie op basis van onderzoek bij dertig sociale werkplaatsen.

De brandveiligheid in sociale werkplaatsen schiet tekort. Dat concludeert de VROM-Inspectie op basis van onderzoek bij dertig sociale werkplaatsen.
De inspectie heeft gisteren laten weten dat eigenaren van de werkplaatsen meer moeten doen om de brandveiligheid te verbeteren. De gemeenten moeten daar bovendien beter op toezien.
Over het algemeen zijn er voldoende vluchtwegen. Toch zijn er ook verschillende tekortkomingen. De inspectie constateert dat leidingdoorvoeren en ventilatiekanalen onvoldoende brandwerend zijn en dat de brandwerende scheidingen boven de verlaagde plafonds niet zijn doorgetrokken. Enkele werkplaatsen hebben geen brandmelder.
Ook bij de gebruikseisen is het een en ander mis. Zo zijn er belemmeringen in de vluchtweg, zitten deuren vast of zijn deuren niet zonder sleutel te openen. Deze tekortkomingen zijn volgens de inspectie makkelijk te verhelpen, de andere vergen meer investeringen.
Van de onderzochte gemeenten controleert 40 procent niet elk jaar de sociale werkplaatsen. Ze kijken daarbij ook onvoldoende naar de bouwkundige aspecten. Een derde van de onderzochte werkplaatsen heeft bovendien geen of een gedateerde gebruiksvergunning.

Reageer op dit artikel