nieuws

Bouwacties op komst tegen ontslagrecht

bouwbreed Premium

Acties op de bouwplaatsen tegen de versoepeling van het ontslagrecht komen steeds dichterbij. Dat zei voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw in een toespraak voor de bondsraad. De grootste bouwbond van het land gaat al weken de bouwketen langs om bouwvakkers te informeren over de – in haar ogen desastreuze – ontslagplannen van minister Donner. De vraag is hoe lang nog, aldus Van Haaster. “We gaan door met onze informatiecampagne. Maar er komt een moment dat we van informeren overgaan in actievoeren”, zegt de vakbondsvoorzitter

Volgens hem bespreekt de federatieraad van FNV maandag al de eerste voorstellen voor acties. Daarna kan het hard gaan, weet ook Van Haaster. “Het zou mij niet verbazen als wij nog voor de volgende bondsraadvergadering zullen vragen om de weerstandskas te openen.” FNV Bouw is tegen versoepeling van het ontslagrecht omdat zij vreest dat daardoor de positie van vooral ouderen op de arbeidsmarkt zal verslechteren.
Van Haaster: “Pleitbezorgers voor een goedkopere ontslagregeling menen dat werkgevers dan eerder werknemers zullen aannemen. Dat is typisch een voorbeeld van volksverlakkerij. Geen enkele werknemer die je aanneemt, kent immers een dure ontslagregeling.”
Ook het argument dat de huidige ontslagregels de flexibiliteit van ondernemingen beknopt, vindt Van Haaster klinkklare onzin. “De Nederlandse arbeidsmarkt barst van flexibel aanbod: uitzendkrachten, tijdelijke arbeidsovereenkomsten, zzp’ers, freelancers, scholieren en schoolverlaters. Wat wil de werkgever nog meer?”

Willekeur

De vakbondsman is resoluut: “De plannen van Donner moeten van tafel want ze leiden tot willekeur, kortere opzegtermijn en financieel nadeel voor werknemers.”
Als er volgens Van Haaster iets aangepakt moet worden is het juist “de graaicultuur” onder topbestuurders. “Meest schrijnend is nog wel dat zelfs voor slecht functioneren gigantische vertrekregelingen worden uitbetaald. We hebben al het voorbeeld van iemand die met 100 miljoen euro vertrekt! Deze waanzin moet stoppen.”

Graaicultuur

De voorzitter kondigt aan dat de bond bouwbestuurders die meedoen aan de graaicultuur persoonlijk zal gaan aanspreken op hun gedrag. “Hetzelfde geldt voor de commissarissen van die ondernemingen. Zij zijn het die dat soort regelingen overeenkomen en uitvoeren. We laten hen er niet meer mee wegkomen. Want al die miljoenen voor vertrekregelingen gaan ten laste van de winst. Al die miljoenen zijn niet meer beschikbaar voor investeringen en innovaties. Wij kunnen dat niet meer tolereren. Het moet afgelopen zijn met dat graaien.”

Reageer op dit artikel