nieuws

Boskalis houdt fors belang in Smit

bouwbreed Premium

Boskalis zal geen openbaar bod uitbrengen op Smit Internationale. Het inmiddels opgebouwde belang van 20 procent houdt de baggeraar wel vast.

Boskalis ziet af van de totale overname van Smit Internationale omdat die nog steeds niet wordt ondersteund door Raad van bestuur en Raad van Commissarissen van Smit. Zonder die steun ziet de baggeraar een overname niet zitten. “Onder die omstandigheden het bod doorzetten leidt zonder steun van Smit zelf tot een lang en onzeker proces”, zegt de woordvoerder van Boskalis. Op een dergelijk langdurig proces zit niemand te wachten gezien de onzekere economische situatie. “We hebben ons voornemen om een bod uit te brengen kenbaar gemaakt op 15 september, de dag dat Lehman Brothers omviel. Sindsdien is de bankencrisis overgeslagen op de reële economie met alle onzekerheden van dien. Dan wil je niet ook nog een onzekere overnameperiode hebben”, zegt de woordvoerder.

Joint venture

Bij Smit is de champagnefles ontkurkt na de mededeling van Boskalis. Topman Ben Vree heeft een overname nooit zien zitten, omdat Boskalis het bedrijf wilde opsplitsen. De divisie Terminals zou dan worden geplaatst bij Lamnalco, een fifty-fifty joint venture met de Saoedische Rezayat Group. Transport 0x26 Heavy Lift en Salvage zouden bij Boskalis zelf komen. De sleepdienst zou worden verkocht.
“Als je een bod krijgt, dan kijk je of het een goed bod is en welke synergie er kan worden bereikt en welke er kapot gaat. Ik vond en vindt dat het bod niet realistisch is en dat er meer synergie kapot gaat dan er wordt bereikt. Aan het kapotmaken van een goed bedrijf, doe ik niet mee”, zegt Smit-baas Ben Vree.
De aandeelhouders van Boskalis toonden zich blij met het afblazen van de overname. Het aandeel steeg in eerste instantie meer dan 10 procent. Rond 13.00 uur was daar nog bijna 6 procent van over. Het aandeel Smit leverde rond die tijd meer dan 20 procent in.

Reageer op dit artikel