nieuws

Bobcat wil vanuit Tsjechië wereld veroveren

bouwbreed Premium

Met de verkoop aan het Koreaanse conglomeraat Doosan heeft het niets te maken. De plannen voor een nieuwe fabriek in het Tsjechische Dobris bestonden namelijk al langer. Los van Ingersoll Rand zet de bouwer van schrankladers en minigravers in op verovering van de wereld. “Verdubbeling van de omzet in 2011 is ons doel.”

Maar liefst 75 journalisten zijn ingevlogen om de opening van de nieuwe Bobcat-fabriek in Dobris, Tsjechië bij te wonen. En de komende twee dagen volgen de dealers uit het EMEA-gebied (Europe, the Middle East and Asia). Want de boodschap dat Bobcat, na in de Verenigde Staten de grootste producent van klein bouwmaterieel te zijn, nu ook werk gaat maken van het marktleiderschap in de rest van de wereld moet groots gebracht worden. En dat de Amerikaanse fabrikant van de machientjes die wereldwijd een soortnaam zijn geworden, recentelijk is overgenomen door het Koreaanse machine-conglomeraat Doosan helpt behoorlijk om die boodschap voor het voetlicht te brengen.
Want veel meer dan de oude eigenaar Ingersoll Rand, die al een jaar geleden liet weten van zijn bouwgerelateerde activiteiten af te willen, heeft Doosan grote ambities. “En het helpt als je hetzelfde over zulke zaken denkt,” vertelt Richard Pedtke, president en CEO van Bobcat. “Dit is dan ook een uniek moment in de Bobcat-geschiedenis. Voor het eerst verlaten we Noord-Amerika om over de gehele wereld marktleider met onze schrankladers te worden.”

Klare taal

Het is klare taal uit de mond van de hoogste baas. Die uitlegt dat niet voor niets voor Tsjechië is gekozen om een nieuwe fabriek neer te zetten. “We willen ons over de hele wereld inzetten om de regionale markten zo goed mogelijk te bedienen. Dan moet je dicht bij je afnemers gaan zitten.”
Bobcat betrok de fabriek in Dobris al in 2001 toen het de fabrikant van graaflaadcombinaties, Eurobalance Superstav, overnam. Reden voor de overname was “de voortreffelijke knowhow op het vlak van engineering in de fabriek in Dobris.”
Nu wordt feestelijk ingeluid dat de complete productielijn vernieuwd is en voor de witte machines is ingericht. De nieuwe fabriek staat pal naast de plek waar eerst de Superstav-fabriek stond.
Scott Nelson, hoogste baas voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), legt de nieuwe groeistrategie uit. “In 2005 zijn we begonnen met agressieve investeringen in Europa. We hebben nu ongeveer 8 tot 9 keer uitgebreid, 80 procent van de Europese omzet wordt nu lokaal geproduceerd. Dat doen we omdat er in iedere regio andere wensen zijn van klanten. Door regionaal fabrieken te openen verkorten we de levertijden, voorkomen we schade tijdens het transport en hoeven we geen grote voorraden meer te hebben.” Uit de fabriek in Dobris moeten vanaf komend jaar 900 machines per jaar van de band rollen. “Maar de capaciteit ligt nog veel hoger,” vertelt Nelson.

Trots

Pal naast de fabriek ligt een braakliggend stuk grond waar Nelson en Pedtke misschien nog wel trotser op zijn: het trainingscentrum waar Bobcat jaarlijks 1200 dealers en gebruikers denkt te gaan trainen. “We organiseren een uitgebreid programma van product-, service- en operatoropleidingen voor onze dealers om te garanderen dat ze hun klanten altijd de recentste kennis over onze producten kunnen meegeven. Op die manier blijft iedereen op de hoogte van de jongste praktijken en certificaten in de sector,” legt Nelson uit. “Het opleidingscentrum is uitgerust met een grote vloot Bobcat-machines en aanbouwdelen, zodat het trainingen kan aanbieden voor het volledige Bobcat-assortiment: compacte schrankladers en rupsladers, alle wielgestuurde laders, mini- en middelgrote graafmachines, verreikers, utiliteitsvoertuigen en aanbouwdelen voor al deze machines.”

Nieuwe fabriek

De productie van de eerste Bobcat-schranklader (model 553) in de vroegere Superstav-fabriek in 2004 was een mijlpaal in de expansie van de productieactiviteiten van Bobcat in Europa. De ontwikkeling vormde de eerste fase in een geleidelijke overheveling van de productie van compacte laders en minigraafmachines van de Bobcat-fabrieken in North Dakota naar de fabriek in Dobris. Tot dat moment produceerde de fabriek in Dobris dieplepels en een aantal Bobcat-aanbouwdelen, waaronder graafbakken voor graafmachines.
De nieuwe productieafdeling in Dobris beslaat een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter en wordt gebruikt voor het produceren, lassen, lakken en assembleren van Bobcat kleine en middelgrote compacte laders, van minigraafmachines met een bedrijfsgewicht van maximum 2 ton en van een waaier aan aanbouwdelen. De nieuwe gebouwen vergden een investering van 32 miljoen dollar en de nieuwe fabriek moet uiteindelijk 80 procent van alle in Europa, Afrika en het Midden-Oosten verkochte machines kunnen bouwen.

Reageer op dit artikel