nieuws

Betonson en Omnia halen kartel onderuit

bouwbreed

Mededingingsautoriteit NMa heeft bij de ontmanteling van twee kartels in de betonsector hulp gekregen van producenten Betonson, Omnia Plaatvloeren en Van Nieuwpoort Beheer.

Dat blijkt uit gegevens die de kartelautoriteit uit Den Haag gisteren op verzoek van deze krant heeft verstrekt.
De NMa maakte vorige week bekend dat achttien ondernemingen uit de betonsector boetes van in totaal 5,5 miljoen euro moeten betalen voor het maken van kartelafspraken. Het gaat om fabrikanten van sierbestratingsproducten en producenten van breedplaatvloeren en ribcassettevloeren.
Uit de stukken valt op te maken dat Van Nieuwpoort Beheer en dochter Betonson een grote rol hebben gespeeld bij het opdoeken van beide kartels. De bedrijven kregen van de NMa maximale clementie: 100 procent. Dat betekent dat zij geen boete kregen opgelegd.

Geklikt

Omnia Vloerplaten hielp de kartelwaakhond specifiek bij de aanpak van het vloerenkartel. Ook deze onderneming bleef om die reden een boete bespaard.
De NMa wil niet zeggen welk bedrijf als eerste heeft geklikt. Volgens een woordvoerder kunnen meerdere ondernemingen in aanmerking komen voor boete-immuniteit. “Het hoeft niet per se de eerste te zijn. Anders zou er maar een bedrijf 100 procent clementie kunnen krijgen.” Volgens de woordvoerder is in ieder geval zeker dat de betreffende bedrijven de NMa waardevolle informatie hebben toegespeeld.
“Ze zijn voor ons heel belangrijk geweest. Zonder dit soort bedrijven kom je niet verder.”
Vloerenproducent Dycore kwam er bij de boeteronde het slechtst vanaf. Het dochterbedrijf van het Ierse bouwmaterialenconcern CRH werd aangeslagen voor in totaal 1,6 miljoen euro.

Sierbestrating

Ook Geelen Beton en Prefan Beton Veghel moeten met boetes van respectievelijk 529.000 en 579.000 relatief diep in de buidel tasten.
Bij het sierbestratingskartel kreeg Excluton de hoogste sanctie opgelegd: ruim 1 miljoen euro. Holcim moet 268.000 euro betalen, terwijl Fabriek van S.F. Betonstraatstenen 222.000 en MBI Beton 185.000 voor hun kiezen kregen.
De NMa rekende het de bedrijven zwaar aan dat zij zelfs nog prijsafspraken hebben gemaakt nadat de parlementaire enquête naar bouwfraude in 2002 al was afgerond. De fabrikanten staken tot ver in 2005 de koppen regelmatig nog bij elkaar.

Reageer op dit artikel