nieuws

Betonnen panelen van geluidsscherm bij Maarssen vertonen gebreken

bouwbreed Premium

Bij de aanleg van een geluidsscherm bij Maarssen is opnieuw vertraging opgetreden. Ruim honderd betonnen panelen van het metershoge geluidsscherm dat Maarssen moet vrijwaren van lawaai van de A2, hangen door. Verantwoordelijk wethouder Erik van Esterik is niet te spreken over het wederom uitlopen van de planning. “We kunnen hier als gemeente niet mee akkoord gaan.” Onderzocht wordt in hoeverre de gemeente kan terugvallen op een boeteclausule die in het bestek is opgenomen; elke dag waarmee de planning wordt overschreden mag de gemeente een korting toepassen van 0,05 procent op de aanneemsom van 13.770.000 euro.Overigens begint het geluidsscherm, waarvoor bewoners uit Maarssen een jarenlange strijd voerden, wel vorm te krijgen.Zo zijn over de gehele lengte jukken geplaatst en is de betonnen plint inclusief vluchtdeuren zo goed als gereed. Alleen op de plek waar de onderhouds- en calamiteitendeur komt, ontbreken de plintelementen nog. Pas wanneer het gedeelte van de A2 langs het geluidsscherm gereconstrueerd is, kan dit ‘gat’ in het scherm worden gedicht. Op de plaatsen waar de betonnen panelen wel goed zijn, is de aannemer begonnen met de montage van aluminium panelen. Tussen de bovenlaag van aluminium en de betonnen onderlaag komen glaspanelen. Om te voorkomen dat vogels tegen het glas vliegen, wordt op de hoge panelen een vogelpatroon aangebracht.Ballast Nedam noemt het geluidsscherm, dat een schermoppervlak van 40.000 vierkante meter heeft, op zijn website een ontwerp dat een zeer hoge graad van complexiteit kent. Aletta van Aalst & Partners tekende het ontwerp.

De Vecht-gemeente onderzoekt of de schade kan worden verhaald op de aannemer. Volgens Maarssen is van een gevaarlijke situatie geen sprake. Een onafhankelijk adviseur onderzoekt hoe de panelen konden doorhangen. Vervangen worden de prefab panelen die een uithardtijd hebben van een maand, in elk geval. Zolang de panelen niet zijn vervangen, kan aannemer Ballast Nedam op die plaatsen niet verder met het monteren van glaswerk en aluminium platen.
Voor het geluidsscherm, dat op sommige plaatsen een hoogte van 12 meter bereikt, betekenen de constructieproblemen de zoveelste vertraging. Onder meer een lange vorstperiode en te korte funderingspalen noopten Ballast Nedam tot twee keer toe de planning bij te stellen. Nu wordt het ruim 4 kilometer lange scherm op zijn vroegst in februari 2008 opgeleverd, bijna twee jaar later dan gepland.

Vorm

De problemen op een rij

n lange vorstperiode; n te korte funderingspalen door lokaal zeer wisselende bodemopbouw;
n onvoorziene kabelleidingstraat nabij Haarrijn;
n problemen met de WRK-leiding; n aanwezigheid van Tubex-palen ter plaatse van overkluizing Haarrijn; n herberekening van de langsstabiliteit van het scherm; n diverse aanvullende werkzaamheden. 2007 n ruim honderd betonnen delen hangen door.

Reageer op dit artikel