nieuws

Besluit A6/A9 wekt woede gemeenten

bouwbreed Premium

Diemen, Weesp, Muiden en Ouder-Amstel zijn woest over het kabinetsbesluit om het wegennet tussen Amsterdam en Almere uit te breiden. De kleine gemeenten die langs het tracé liggen, zijn er niet bij betrokken en dreigen met een gang naar de rechter.

Dat heeft verkeerswethouder Lex Scholten van de gemeente Diemen laten weten. “Dit is bij de wilde beesten af”, aldus Scholten die minister Eurlings (verkeer) en de Tweede Kamer een brief heeft gestuurd over het in zijn ogen ronduit slechte besluit.
De vier gemeenten zijn zelfs zo boos dat een gang naar de rechter “zeer serieus wordt overwogen”. Dat zou de verbreding van de A1, A6, A9 en A10-Oost ernstig kunnen vertragen. Scholten zegt dat het kabinet heeft nagelaten een milieuonderzoek uit te voeren tussen knooppunt Diemen en Watergraafsmeer. De planstudie waarop het hele besluit is gebaseerd, is dan ook onvolledig, aldus de wethouder. Hij geeft aan dat dit interessante gegevens zijn voor een rechtbank.
Het kabinet besloot begin deze maand dat de A9 tussen Amsterdam-Zuidoost en Amstelveen deels in twee tunnels komt te liggen. De vorige regering kwam al met plannen voor de verbreding van delen van de A1, A6 en A10 Oost. Doel is de files tegen te gaan. Voordat het kabinet het besluit nam, onderhandelde Eurlings daarover met Amsterdam, Amstelveen en Almere. Deze gemeenten bedongen maatregelen om te voorkomen dat de geluidsoverlast of luchtvervuiling bij hen zou toenemen. Het Rijk trekt daar ook extra geld voor uit. Maandag zetten de betrokken overheden, samen met Eurlings, hun handtekening onder een bestuursakkoord die de afspraken hard maakt.

Spoorverbreding

De kleinere plaatsen zeggen nu dat zij niets over de plannen te zeggen hebben gehad. “De bestuursovereenkomst kunnen wij niet tegenhouden. Maar bij vervolgbesluiten zullen wij onze medewerking onthouden”, spreekt Scholten dreigend uit. Daarbij wijst hij onder andere naar het besluit dat Eurlings binnenkort wil nemen over de spoorverbreding tussen Amsterdam en Almere en de IJmeerverbinding, projecten die ook over grondgebied van Diemen lopen.
Het steekt de gemeenten dat op andere plaatsen van de A1 en A10-oost “ruim uitgepakt wordt met ondertunneling en overkapping, terwijl daar de verkeersintensiteit veel lager is.”

Reageer op dit artikel