nieuws

Afvalrace naar betonprijsAfvalrace naar Betonprijs

bouwbreed

Van de 111 inzendingen voor de Betonprijs zijn er nog vijftien over. De jury zal er nog een harde dobber aan hebben om in elk van de vijf categorieën een winnaar aan te wijzen.

De grootste noot moet wellicht worden gekraakt over de hogesnelheidslijn. Die is integraal door de projectorganisatie ingezonden voor de categorie Waterbouw; van de boortunnel onder het Groene Hart, de doorgaande plaat tot en met zinktunnels en de brug over het Hollandse Diep. De hsl geeft volgens Dick Stoelhorst van de Betonvereniging de enorme maatschappelijke betekenis van het product beton aan.
Maar Stoelhorst geeft toe dat het project zich moeilijk laat vergelijken met de andere genomineerden in dezelfde categorie: het Xbloc van Delta Marine Consultants en de Tunnel Rodenrijse Vaart. Voor het geval de hsl inderdaad mocht winnen, moet het secretariaat van de Betonvereniging misschien alvast beginnen met het maken van de oorkonden. Want ongeveer alle ingenieursbureaus, aannemers en betonleveranciers vallen dan in de prijzen.
Een andere opvallende nominatie is het viaduct aan de Beatrixlaan in Den Haag. Dit ontwerp staat vanwege het opvallende stalen web waar de trams doorheen rijden, beter bekend als de netkous. Een leek zou het daarom ook eerder verwachten als inzending bij de Staalbouwprijs. Maar volgens Stoelhorst zijn er bijzondere voorgespannen betonliggers toegepast met record overspanningen en in sommige gevallen zelfs dubbelgekromd. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat een ontwerp zowel de Staalprijs als de Betonprijs wint. De Rotterdamse Erasmusbrug sleepte eind jaren ’90 van de vorige eeuw ook beide prijzen in de wacht.
Nieuw dit jaar is de categorie Uitvoering. Die is eigenlijk de voortzetting van de vroegere Stubeco-uitvoeringsprijs. Genomineerd zijn de woontoren Porthos in Eindhoven, een nieuwe vingerpier in de Rotterdamse haven en de Euromaxkade op het uiterste puntje van de Maasvlakte. Daar werden diepwanden rechtstreeks als waterkerende constructie toegepast.
De prijzen worden op 14 november uitgereikt tijdens het Betonprijsdiner in de Grote Kerk in Rotterdam. Om een vorkje mee te prikken hoeven gasten niet genomineerd te zijn. Iedereen kan zich voor het diner aanmelden bij de Betonvereniging.

Reageer op dit artikel