nieuws

Plafondconcept voor flexibele kantoorindeling

bouwbreed

Twee leveranciers en een technisch dienstverlener hebben een plafond ontwikkeld waarin koeling, ventilatie, licht en akoestiek zijn geïntegreerd. Het totaalconcept draagt bij aan een flexibele indeling van (leegstaande) kantoren.

In Nederland staat zes miljoen vierkante meter kantooroppervlakte leeg. Zo’n vijf miljoen daarvan zou met de juiste uitrusting weer comfortabel te gebruiken zijn, dachten Philips Lighting, Inteco en Wolter & Dros begin vorig jaar. Philips Lighting is wereldwijd nummer 1 op het gebied van verlichting. Inteco is specialist in ontwerp en realisatie van compleet geïntegreerde klimaatplafonds voor de utiliteitsbouw. Wolter & Dros ontwerpt, installeert, onderhoudt en beheert technische installaties. De samenwerking heeft geresulteerd in het onderhoudsvrije plafond Klima de Lux. Compleet comfort door een klimaatplafond met daarin geïntegreerd verwarming, koeling, ventilatie, licht en akoestiek. Daarmee ontstaat voor opdrachtgevers een enkel aanspreekpunt voor plafond, licht, klimaat akoestiek en e- en w-voorzieningen.
De bedenkers dichten de geïntegreerde oplossing slechts voordelen toe. Onderzoek van SenterNovem in Utrecht geeft aan dat een slecht kantoorklimaat een verborgen kostenpost inhoudt van 5 miljard euro per jaar, onder meer door een verminderde arbeidsproductiviteit en een hoog ziekteverzuim. Klima de Lux zorgt nu juist voor een goed kantoorklimaat en daarmee voor een verhoging van de productiviteit en verlaging van het ziekteverzuim.
Ook de akoestische kwaliteiten van het plafond zijn uitstekend. Isolatie in het plafond voorkomt geluidsoverdracht van de ene naar de andere ruimte. Binnenwanden hoeven niet tot het bouwkundig plafond te worden doorgetrokken, maar kunnen onder het klimaatplafond worden geplaatst. Mede daardoor is de kantoorindeling zeer flexibel. Ook scheidingswanden zijn dankzij bandrasters in het plafond zeer eenvoudig te verplaatsen en opnieuw aan te sluiten, zelfs de verlichtings- en verwarmingsinstallatie. De luchtkanalen zijn bovendien kleiner dan bij traditionele systemen waardoor 10 tot 20 centimeter bouwhoogte kan worden bespaard.
Barbara van der Kolk van Wolter & Dros is overtuigd van de voordelen van het ontwikkelde totaalconcept. Zij ziet de mogelijkheden bevestigd door het toepassen bij de grondige renovatie van het kantoorpand Drakenburg in Bilthoven, krap een jaar na de start van de ontwikkeling van het huidige concept. Er wordt momenteel gerekend aan nog vier projecten laat. Concurrentie is er voor Klima de Lux volgens Van der Kolk niet. Klima de Lux is vooralsnog het enige concept.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels