nieuws

Zonne-energie stimuleren via bouwregelgeving

bouwbreed

Bouwers en ontwikkelaars moeten via een aanpassing van de bouwregelgeving worden aangezet tot de toepassing van zonne-energie bij nieuwe woningen. Ook moet in de gebouwde omgeving de aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt.

Met deze boodschap hebben de leveranciers van zonne-energie, Holland Solar, en de vereniging van gebruikers, Ode, gisteren bepleit dat de overheid meer werk gaat maken van zonne-energie. Volgens de branchevereniging en de vereniging van particuliere gebruikers loopt Nederland in vergelijking met omliggende landen schromelijk achter op het gebied van zonne-energie. In andere landen wordt de toepassing van zonnestroom door de overheid gestimuleerd. In landen die voorop lopen, zoals Duitsland en Spanje, groeit de markt in rap tempo.
Tijdens een bijeenkomst gisteren met Tweede Kamerleden hebben branche en gebruikers korte metten willen maken met de mythe dat er in Nederland geen toekomst zou zijn voor zonne-energie. Volgens Holland Solar en Ode is zonne-energie niet alleen iets voor landen waar de zon veelvuldig schijnt en is deze vorm van duurzame energie op de lange termijn helemaal niet duur. “Binnen tien jaar kan zonnestroom concurreren met kleingebruikerstarieven en in 2020 kan iemand een zonnesysteem op het dak terugverdienen met het terugdraaien van de meter”, aldus Wim Sinke van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Doelstelling

Volgens de leveranciers en de vereniging van gebruikers kan zonne-energie een grote bijdrage leveren aan de doelstelling van het kabinet om het energieverbruik in de gebouwde omgeving de komende jaren fors terug te dringen. Om het aandeel van zonne-energie inderdaad te vergroten, hebben sector en consumenten wel een duwtje in de rug nodig, was de mededeling.
Holland Solar en Ode vinden dat het kabinet investeringen in zonne-energie fiscaal moet stimuleren, zodat het voor de consument een stuk aantrekkelijker wordt de uitgaven te doen. Daarnaast kan de overheid ook via de bouwregelgeving het gebruik van zonne-energie stimuleren. Zo zou er nu al bij nieuwbouw van woningen rekening moet worden gehouden met eventuele plaatsing van zonnepanelen in de nabije toekomst. Daarnaast kan de overheid bij projecten vastleggen dat bij een bepaald percentage van de nieuwe woningen zonne-energie wordt toegepast.

Reageer op dit artikel