nieuws

VVD wil miljarden euro’s extra voor wegen en spoor

bouwbreed Premium

De VVD wil tot 2025 ruim 10 miljard euro extra investeren in wegen en het spoor. Dat heeft fractievoorzitter Mark Rutte gisteren gezegd langs de A4 bij Leiderdorp terwijl hij het antifileplan ‘Samen op Weg’ presenteerde.

Van de in totaal 10 miljard extra moet 6,5 miljard naar wegen en 3,5 miljard naar het spoor. Daarnaast eisen de liberalen dat de éénbesluitregeling zo snel mogelijk wordt uitgevoerd voor een snellere aanleg van infrastructuur. Mark Rutte en Maxime Verhagen (CDA) hadden daar vorig jaar om gevraagd. Ook moeten de mogelijkheden voor beroep en bezwaar van niet-direct belanghebbenden worden ingeperkt. Dit om ernstige vertraging, zoals bij de A4 bij Leiderdorp, tegen te gaan.
Ook moeten alle belastingverhogingen van het kabinet voor automobilisten worden teruggedraaid, zo zei Rutte. Naast de investeringen in wegen gaat het om meer gebruik van spitsstroken en meer aandacht voor de gevolgen van files zoals sluipverkeer en tijdverlies.
“We verwachten niet dat morgen de files zijn opgelost. Dat is niet realistisch”, aldus Rutte. “Maar we zijn nu al bijna een jaar verder sinds de verkiezingen. Behalve belastingverhogingen hebben we nog niets van het kabinet gezien.”
Volgens de liberale voorman bedraagt de schade door files jaarlijks zeker 700 miljoen euro op de belangrijkste knelpunten. “Dit wordt 2 miljard euro in 2020 als we niks doen”, zo waarschuwt hij.
Bouwend Nederland, VNO-NCW, Transport en Logistiek Nederland, de EVO en Koninklijk Nederlands Vervoer reageren positief op het Actieplan Mobiliteit van de VVD. “Er moet ook politieke slagvaardigheid worden getoond om de plannen die zijn gemaakt, daadwerkelijk én binnen de gestelde tijd te realiseren. Nog steeds slaagt de overheid er niet in om de plannen die in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport zijn opgenomen, te realiseren”, laat Bouwend Nederland weten.

Reageer op dit artikel