nieuws

VS zet MMFX-staal in bij hoogbouw

bouwbreed Premium

De toepassing van MMFX-wapeningsstaal met een verhoogde breukrek maakt hoogbouw in aardbevinggevoelige gebieden mogelijk. Ingenieursbureau Cary ­Kopczynski gaat in Amerika het gelaagde ‘multiplex’ wapeningsstaal toepassen bij de bouw van een appartementencomplex met 31 verdiepingen.

Het gepatenteerde 100-ksi (kilopound per square inch) wapeningsstaal, is volgens de Amerikaanse producent MMFX niet alleen beduidend sterker dan de 60-ksi industrienorm, maar bovendien minder gevoelig voor corrosie. De verhoogde breukrek is verkregen door de opbouw van het staal in laagjes. Volgens MMFX ziet het staal er daardoor op microscopisch niveau uit als multiplex. Het 100-ksi staal komt overeen met een sterkte van 690 N/mm2. Het 60-ksi staal ligt met 410 N/mm2 iets onder de sterkte van FeB 500. De hoeveelheid wapening neemt door het gebruik van MMFX af met veertig procent. Hierdoor neemt de ruimte tussen de wapeningsstaven toe en dat maakt het storten van beton eenvoudiger.
Voor de toepassing wordt vooral gedacht in betonconstructies in aardbevinggevoelige gebieden. Cary Kopczynski & Company Structural Engineers uit Seattle heeft het groene licht gekregen voor het gebruik van het nieuwe wapeningsstaal in een appartementengebouw van 31 verdiepingen. In ENR verklaarde Kopczynski dat hij de eerste in de VS is die het staal in hoogbouw toepast met het oog op het aardbevingbestendig maken van een gebouw. Het gebruik van MMFX-matten in funderingen en voor brugdekken is al langer bekend.

Niche

Dick Stoelhorst, directeur van de Betonvereniging is bekend met het gebruik van 100-ksi staal. “Het staal wordt ook vanuit Rusland geleverd. 100-ksi staal heeft weliswaar een verhoogde breukrek, maar daardoor treedt ook meer scheurvorming in het beton op als je het wilt uitnutten.” Het 100-ksi staal wordt daarom volgens Stoelhorst voornamelijk toegepast bij tijdelijke constructies en in specifieke situaties zoals bij boorplatformen. “In de Amerikaanse situatie dat constructeurs 100-ksi voorschrijven in betonnen hoogbouw is de overweging om aardbevingbestendig te zijn klaarblijkelijk van groter belang dan de scheurwijdte in het beton. Het gaat dus vooral om een niche in de betonmarkt”, aldus Stoelhorst.
Hij wijst erop dat ook zonder 100 ksi staal hoogbouw in beton goed mogelijk is en de grenzen veel verder worden opgerekt. Bij de Burj Dubai wordt het bijvoorbeeld niet toegepast.
Het hoogste gebouw ooit door mensen gemaakt, bestaat na oplevering uit een gewapende betonconstructie tot een hoogte van ongeveer 520 meter, waarna de Burj in staal door gaat naar een adembenemende hoogte van 800 meter.

Reageer op dit artikel