nieuws

Vogelaar tikt markt op vingers over buitenbergingen

bouwbreed

Minister Vogelaar (wonen) vindt het “onbegrijpelijk” dat marktpartijen in de bouwplannen de balkons en buitenbergingen achterwege laten nu de verplichting in het Bouwbesluit is vervallen. Ze overweegt opname in het Bouwbesluit als de markt blijft falen.

Vogelaar tikte de marktpartijen deze week tijdens het congres “15 jaar Bouwbesluit” stevig op de vingers. Aanleiding was het pleidooi van deelnemers aan het congres om de verplichting voor een balkon en buitenberging weer in het Bouwbesluit op te nemen omdat ze nu niet meer worden gebouwd. De deelnemers aan het congres sloten zich daarmee aan bij eerder oproepen van de wethouders van de vier grote steden en de Vereniging Eigen Huis.
Deze maand bleek uit onderzoek van de belangenorganisatie dat ruim 80 procent van de appartementenkopers het ontbreken van een berging en balkon onacceptabel vindt. Volgens Eigen Huis mist in Amsterdam en Rotterdam inmiddels al 63 procent van de opgeleverde flats dergelijke voorzieningen. Dit komt omdat de minimale eisen aan een woning in het Bouwbesluit in de bouwwereld vaak als maximum worden gehanteerd, zegt de organisatie.
Vogelaar zei dat dit haar erg verbaast. “Je verdiept je toch in wat de klant wil”, aldus de minister die het helemaal opmerkelijk vond dat in een fietsland als Nederland nieuwe flats geen bergingen krijgen. Vogelaar verklaarde dat de eisen voor bergingen en balkons uit het Bouwbesluit zijn gehaald omdat ze overbodig werden geacht. “We dachten dat het de markt het zelf zou oppakken”, aldus de bewindsvrouw. De minister is echter nog niet zo ver om de eisen voor een berging en balkon weer op te nemen in het Bouwbesluit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels