nieuws

Vleermuizen verijdelen sloop bejaardentehuis

bouwbreed

Tien tot vijftien vleermuizen houden de sloop van een bejaardencentrum in de Utrechtse wijk Overvecht tegen. Woningcorporatie Portaal wacht op een sloopvergunning. Dat kan nog wel zes maanden duren.

Bejaardencentrum Titus Brandsma staat sinds eind juli leeg. Het moet plaatsmaken voor een nieuwbouw complex met 200 huur- en koopappartementen. Op de onderste laag komen voorzieningen voor ouderen. Woningcorporatie Portaal wilde deze maand beginnen met de sloop van het centrum, maar het Flora- en Faunaonderzoek wees uit dat het pand nog niet helemaal leeg is.
In de gevel – onder de leistenen – zitten tien tot vijftien dwergvleermuizen. Enkele ruige dwergvleermuizen zijn geen vaste bewoners, maar bezoekers van het centrum. Beide soorten komen veel voor, maar ze zijn – net als alle vleermuizen in Nederland – sinds 1973 bij wet beschermd. Dit betekent dat hun verblijfplaats niet beschadigd of verstoord mag worden.
Woningcorporatie Portaal heeft om een ontheffing van de wet gevraagd. Als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een sloopvergunning verleent, dan kan ze randvoorwaarden stellen. Hoe zeldzamer een vleermuis is, hoe strenger deze randvoorwaarden zijn. Het is nog onduidelijk onder welke categorie de Utrechtse vleermuizen vallen.

Wegvliegen

Toch wil Iris van Veen, woordvoerder van Portaal, enkele opties toelichten. “Een voor de hand liggend scenario is het laten wegvliegen van de vleermuizen. Wij zouden dan de leistenen weg kunnen halen. Een andere mogelijkheid is het laten komen van een vleermuisdeskundige bij de sloop”, aldus Van Veen.
Uitstel van de sloop met maximaal zes maanden kost de eigenaar geld voor de beveiliging van het pand. Het is de eerste keer dat woningcorporatie Portaal de sloop van een gebouw moet uitstellen.
Het ministerie van LNV heeft volgens een woordvoerder vijfhonderd aanvragen voor de ontheffing van de Wet flora- en fauna ontvangen in 2006.

Reageer op dit artikel