nieuws

Verwarring over hoogte tussendeuren Bouwbesluit

bouwbreed

Een winkel in Drachten moet al zijn nieuwe binnendeuren verhogen, volgens de gemeente Smallingerland. De deuren voldoen niet aan de bouwvergunning en de nieuwbouweisen van het bouwbesluit.

De winkel Action liet onlangs een nieuwe kantineruimte met sanitair voor personeel bouwen in hun bestaande pand in Drachten. Bij inspectie van de gemeente bleek dat vier a vijf tussendeuren van het verbouwde pand slechts 2.10 meter hoog zijn. Dat wijkt volgens de gemeente af van de verleende Bouwvergunning, die volgens de nieuwbouweisen van het bouwbesluit 2.30 meter voorschrijft. Het college van B en W eist nu dat de deuren binnen zes weken verhoogd zijn.
Aannemer Heijmans heeft naar eigen zeggen gedaan wat opdrachtgever Action besloot. “We zijn wel eigenwijs, maar niet zo eigenwijs dat we af gaan wijken van wat de opdrachtgever wil,” weerlegt Sjouke van der Meulen van aannemer Heijmans. “De directievoerder van Action heeft ons instructie gegeven de deuren 2.10 hoog te maken.”
De aannemer stelde in de bouwvergadering vragen over de hoogte van de deuren in een nieuwe tussenwand van de kantine in een bestaand winkelpand. Daarover was verwarring ontstaan omdat onduidelijk is welk Bouwbesluit geldt.

Ontheffing

Het oude Bouwbesluit eist een hoogte van 2.10 meter voor een bestaand gebouw, terwijl het nieuwe bouwbesluit om een hoogte van 2.30 meter voor een nieuw gebouw vraagt. Alle bestaande buiten- en binnendeuren van de winkel 2.10 meter hoog. Opdrachtgever Action, die ook de bouwvergunning aanvroeg bij de gemeente, zegt gehandeld te hebben op advies van Heijmans. Action woordvoerder Klaas Harkema beseft dat de hoogte van 2.30 meter in de tekeningen van de architect staat, maar hij dacht dat Heijmans daar wel van mocht afwijken.
Daarom besloot Action een ontheffing bij de gemeente aan te vragen voor de hoogte van 2.10 meter, met als argument dat het een verbouwing van een bestaand pand is. De gemeente Smallingerland heeft dit afgewezen. “Heel flauw” reageert Harkema van Action, “maar daar leer je van, voortaan wijken we niet meer van de tekeningen af.”

Reageer op dit artikel