nieuws

Verhagen: Riwal bouwt niet mee aan Israelische muur

bouwbreed

Het kraanverhuurbedrijf Riwal bouwt niet mee aan de Israëlische afscheidingsmuur met Palestina. Dat heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer gisteren laten weten.

De PvdA had Kamervragen gesteld over de hulp van Riwal bij de bouw van de omstreden afscheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden. De fractie had informatie dat Lima Holding, de eigenaar van Riwal, nog altijd materieel levert aan de bouwers van de muur. Het gaat dan om onbemand materieel.
Verhagen schrijft dat hij momenteel geen bewijzen heeft dat er sprake is van directe of indirecte betrokkenheid van het bedrijf uit Dordrecht bij de bouw van nederzettingen of checkpoints. Die informatie heeft hij van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv en de Nederlandse vertegenwoordiging in Rammallah.
De ministeries van Buitenlandse Zaken en die van Economische Zaken willen nog wel opheldering over de betrokkenheid van het kraanverhuurbedrijf.

Omstreden

Op korte termijn zullen ambtenaren van de twee ministeries wederom met het bedrijf in overleg treden. Afgelopen juni sprak de overheid het bedrijf ook al aan op de verhuur van hoogwerkers aan het Israëlische bedrijf dat de omstreden muur bouwt. Verhagen stelde toen te verwachten dat dit in de toekomst niet meer zou gebeuren. Nu geeft hij aan wederom opheldering te zullen vragen.
De muur is omstreden omdat hij in 2004 door het Internationale Gerechtshof als illegaal werd bestempeld. De regering noemde het meebouwen aan de muur door Nederlandse bedrijven eerder ongewenst. Verhagen heeft dat in de brief herhaald. Volgens hem is meewerken aan het uitbreiden van checkpoints niet de goede weg om de vrede te vergroten in het gebied.

Reageer op dit artikel