nieuws

Systeem biedt optimale bescherming tegen brand

bouwbreed

Henkel Nederland en de Walraven Group introduceren een complete systeemoplossing voor het rookdicht en brandwerend afdichten van doorvoeringen in wanden en plafonds. Een van de gecertificeerde componenten is een brandwerend schuim dat in combinatie met een afdichtende coating in een mum van tijd de gewenste brandbescherming biedt.

Tangit & BIS Brandwerende Systemen laten zich het best omschrijven als een breed assortiment gecertificeerde bandwerende producten die, toegepast in de voorgeschreven combinatie, voor de vereiste brandwerendheid en rookdichtheid zorgen. Het gecertificeerde systeem is het eindresultaat van een samenwerking tussen kleefstoffenspecialist Henkel Nederland en de Walraven Group, toeleverancier van installatiematerialen.
Brandveiligheid is na de rampen in onder andere Volendam, Enschede en Schiphol een hot issue. Voor wanden en vloeren geldt de NEN 6069 (Brandwerendheidsnorm) die is aangescherpt met de NEN EN 1366-3 (doorvoeren) en NEN EN 1366-4 (voegafdichtingen). Beide bedrijven hebben hier met dit systeem op geanticipeerd. “Een binnenbrand verplaatst zich snel via doorvoeren en sparingen van diverse technische installaties. Wij hebben gezamenlijk een totaaloplossing ontwikkeld, waarmee wij als eerste in Nederland voldoen aan de Europese normen”, aldus een trotse P. Kreukniet, marketing manager van Henkel in de Benelux bij de officiële lancering.
Het systeem is uitvoerig getest door Efectis Nederland (TNO) en MPA in het Duitse Erwitte. Het gecertificeerde systeem is beproefd op meer dan negentig doorvoeren en voegen en verschillende doorvoermaterialen van kunststof en metalen leidingen, kabels en kabelgoten. Deze oplossing leent zich voor zowel enkelvoudige als gecombineerde doorvoeren in wanden en plafonds. “De proeven zijn uitgevoerd met de eis dat ze moeten voldoen aan de Europese norm van 90 minuten brandwerendheid/rookdichtheid”, aldus Henk van Brakel, technisch adviseur bij Henkel.
Een essentieel onderdeel is een brandwerend schuim. Het zogeheten Tangit FP 550 brandwerend tweecomponentenschuim is een doorontwikkeling van een bestaand product. Van Brakel: “Het schuim werd oorspronkelijk toegepast om kleinere doorvoeren en aansluitingen dicht te maken. We hebben dat materiaal vervolgens zodanig aangepast dat het grote gaten – tot een grootte van 1200 vierkante centimeter (35 bij 35 centimeter) – brandwerend dicht. Deze eigenschap zorgt ervoor dat met onze brandwerende systemen nagenoeg alle doorvoeren kunnen worden afgedicht.”

Zelfrijzend bakmeel

Het schuim op polyurethaanbasis gaat een verbinding aan met elke ondergrond en werkt als een soort zelfrijzend bakmeel. “Na het aanbrengen van het roze gekleurde schuim met een pistool expandeert het materiaal binnen een halve minuut met een factor 10. Bij brand kleurt het zwart, maar blijft de massa in tact. Daarbij expandeert het materiaal nog licht na. Het Tangit FP 550 brandwerend schuim is minimaal 90 minuten brandwerend en rookdicht”, garandeert Van Brakel.
Kunststof buisdoorvoeren in wanden en plafonds zijn hierdoor op een eenvoudige en snelle wijze brandwerend en rookdicht te maken. Een Pacifyre-brandmanchet, een rvs-drager waarop een temperatuurgevoelig opzwelmateriaal is aangebracht om branddoorslag te voorkomen, in combinatie met het brandwerend schuim en een beschermende coating volstaat. Van Brakel wijst erop dat de doorvoeren periodiek moeten worden gecontroleerd op mechanische beschadigingen om er zeker van te zijn dat de functionaliteit van de afdichting in tact blijft.
De Tangit & Bis Brandwerende systemen zijn gemakkelijk en snel door een installateur aan te brengen. De grote winst is vooral de tijdsbesparing. Van Brakel: “Het brandwerende schuim kent een snelle uitharding. Het bereikt zijn eindsterkte na circa 20 minuten en is na circa 5 minuten al bewerkbaar en af te snijden.”
Van Brakel spreekt van “een relatief eenvoudige manier om gaten te dichten. Kabelgoten zijn voor veel bestaande systemen een vrij lastig probleem omdat de lay-out van de afdichting kan veranderen. Een van de voordelen het brandwerend schuim is dat met een scherp voorwerp vrij eenvoudig een gat voor een extra doorvoer kan worden gemaakt.”

Reageer op dit artikel