nieuws

Supergroot videoscherm met nieuwste led-technologie

bouwbreed Premium

Op het Zuidplein in Amsterdam staat een vrijstaand videoscherm van formaat. Het 9 meter brede en 5 meter hoge digitale beeldscherm weegt 5000 kilogram en is voorzien van de meest geavanceerde led-technologie. Omdat het podium in druk openbaar gebied staat, moet het bouwwerk constructief tegen de meest extreme weersinvloeden bestand zijn.

Het digitale scherm, een initiatief van het Viruteel Museum Zuidas, is te vinden bij de noordentree van NS-station Zuid/WTC. Het zal primair worden gebruikt voor kunstuitingen en is daarmee een unicum in Nederland.
Het gaat in totaal om 45 vierkante meter scherm. “Wat je op tv binnen ziet, kun je hier groot buiten zien. Het scherm kan allerlei signalen ontvangen en is op alles aan te sluiten van pc, tv, tot video en internet” aldus Peter Kleijwegt, directeur van Data Display dat het megascherm ontwikkelde.

Leds

Het unieke kunstpodium is voorzien van de meest geavanceerde led-techniek. Het scherm is opgebouwd uit ruim 184.000 leds met een doorsnee van 3 à 4 millimeter die op een onderlinge afstand van 13 millimeter zijn aangebracht. De led-resolutie bedraagt 576 x 320 pixels. Kleijwegt: “De zichthoek van het scherm is 160 graden waardoor het beeld onder een hoek van 80 graden zowel van links als van rechts goed zichtbaar en leesbaar is. Dat is redelijk uniek.” Ter vergelijking: de maximale zichthoek bij digitale verkeerstoepassingen bedraagt 30 graden. De leds zijn afkomstig van de Japanse fabrikant Nichia.
Het digitale scherm is gevat in een aluminium behuizing. Het scherm bevindt zich op een 4,5 meter hoge stalen voet met een diameter van 1,10 meter. Deze mast is voorzien van een antigraffiti coating. Een deur biedt toegang tot een technische ruimte.
De stalen voet is in de grond verankerd met een stalen pulsbuis van eenzelfde diameter die 9 meter diep de grond in is getrild. Omdat het scherm zich in druk openbaar gebied bevindt, moest de mast onder andere voldoen aan de strenge richtlijnen volgens de NEN-6702 (stijfheid constructie) en NEN 10721-3-4 (omgevingsomstandigheden elektrotechnische producten). “Het scherm moet bestand zijn tegen de meest extreme weersomstandigheden. Een belangrijk aandachtspunt is de windgevoeligheid. De relatief zware fundering is mede ingegeven door het feit dat het scherm zich in de nabijheid van de hoge WTC-torens bevindt.”

Nichemarkt

Het project betrof een Europese aanbesteding. Naast Data Display zijn ook Valmont (constructieve engineering) en Imtech (installatie) bij het project betrokken. Voor het kunstwerk is een vergunning afgegeven voor de duur van vijf jaar. Kleijwegt: “In Nederland worden digitale schermen doorgaans puur functioneel gebruikt als reclame en bewegwijzering. In andere Europese landen zijn videoschermen voor digitale kunst inmiddels een vertrouwd beeld. Nederland loopt wat dat betreft achter. Voor ons is het vooralsnog een nichemarkt.”
Het scherm draait vanaf 28 september en zal op 5 oktober officieel in gebruik worden gesteld.

Reageer op dit artikel