nieuws

Studievrienden digitaliseren handel in bouwkranen

bouwbreed Premium

Zoals met zoveel goede ideeën bestond er nog geen soortgelijk initiatief. En dus sprongen twee Amsterdamse jongens in het gat. Om al na een paar maanden te ontdekken dat hun gevoel klopte: “Er is wereldwijd behoefte aan een platform voor vraag en aanbod van bouwkranen.”

Willem-Jan Derks en Joost Goedhart kenden elkaar uit hun studietijd in Utrecht. Derks belandde na zijn rechtenstudie bij GE Capital en verzorgde bij die kredietverstrekker financieringen voor de aankoop van kranen. Later ging hij de kranen zelf aan de man brengen bij P. Van Adrighem en Lodi, handelaren in nieuw en gebruikt materieel, en sinds 2006 is hij directeur/eigenaar van zijn eigen handelsmaatschappij in bouwkranen, Derkstrading.com. “Ik speelde destijds met het idee om een soort markplaats voor bouwkranen te ontwikkelen. Zoiets bestond namelijk nog niet. En omdat het om wereldwijde handel gaat is een website ideaal.”
Derks vroeg studievriend Goedhart voor het technische gedeelte en sinds eind mei is www.onlinecranes.com in de lucht.
Goedhart: “Toen hoopten we dat we voor het einde van het jaar honderd kranen op de site zouden hebben staan. Inmiddels worden er 138 kranen aangeboden. In krap vier maanden. We zijn dus tevreden.”
Onlinecranes.com wordt inmiddels over de hele wereld gevonden en gebruikt. Derks: “Vooral in de Verenigde Staten, India, Australië en Nederland verhandelen mensen kranen via onze site. Maar ook die andere opkomende markten als China, het Midden- Oosten en Zuid-Afrika zijn vertegenwoordigd.” Zuid-Amerika kent nog weinig bezoekers maar dat wijt Goedhart aan het feit dat de site in het Engels is. “We willen ook in het Spaans, maar dat is nu nog toekomstmuziek.”
Want geld verdienen met de website is voorlopig niet aan de orde. Derks: “We halen onze kick nu nog uit het feit dat we feedback vanuit de markt krijgen. Dat we horen dat mensen hun materieel succesvol via ons hebben verkocht of verhuurd.
Meer bezoekers en een hogere ranking bij Google zorgen hopelijk voor advertentie-inkomsten.” Zijn studievriend vult aan. “Straks moeten aanbieders gaan betalen voor wat ze online zetten. Ook omdat dat een drempel werpt waardoor mensen minder snel zomaar wat invullen.”
Waarop Derks doordenkt met de opmerking dat ook andere producten via de site kunnen worden aangeboden. “Financieringen en verzekeringen of transportmogelijkheden zijn vanaf deze week al mogelijk.”
Derks ziet dat het over het algemeen de courante merken zijn die via onlinecranes.com van eigenaar verwisselen. “Demag, Liebherr, Kobelco en Grove. Dat betekent dat de serieuze handelaren ons weten te vinden.”
Bang om een tussenstation te worden in de handel in gestolen materieel zijn de twee vooralsnog niet. “Al kan ik me indenken dat we wel hulp kunnen bieden bij de opsporing van zulke machines”, stelt Derks.
Om dan door te fantaseren. “Een database met alle kranen die er zijn. Zoiets als het Kadaster is voor woningen. Dat zou mooi zijn. Maar daar zijn we nog lang niet.”

Reageer op dit artikel