nieuws

Straatmakers kiezen voor samenwerking

bouwbreed

Een commissie van wijze mannen moet de hoog opgelopen ruzie over de mechanisatie van de straatmakerssector oplossen. Dat heeft de vereniging Verbetering Mechanisatie Straattechniek (VMS) besloten na een ledenraadpleging.

“Een scheuring is niet in het belang van de sector. Daarom kiest de VMS voor samenwerking”, licht voorzitter Henk Legger van de VMS de beslissing van de vereniging toe. De driekoppige commissie moet binnen zes weken met een voorstel komen. De leden worden aangesteld in overleg met het bestuur van de OBN, de branchevereniging van de straatmakerssector.
“De commissie krijgt carte blanche”, licht Legger de opzet toe. Belangrijke randvoorwaarde is wel dat de VMS ook in de toekomst een onafhankelijk positie behoudt in de samenwerking met de OBN. De branchevereniging heeft onlangs voorgesteld om de activiteiten van de VMS in de OBN-werkgroep innovatie onder te brengen. De VMS wil dat niet omdat dan de gemeenten die ook bij de vereniging zijn aangesloten gedwongen worden om af te haken.
De VMS speelt met de instelling van de commissie in op het voorstel van OBN-directeur Anne-Fokke de Vries. Hij deed eerder deze week de suggestie om een bemiddelaar aan te stellen die samen met de OBN en de VMS een oplossing zoekt voor het hoog opgelopen conflict.

Modernisering

De relatie tussen de VMS en de OBN, het tweetal deelt een secretariaat, staat onder druk omdat zij van mening verschillen over hoe de straatmakerssector gemoderniseerd moet worden. De VMS wil hierin veel verder gaan dan de OBN.
Zo verwacht de VMS veel van de straatrobot Streetwise die dit najaar zijn vuurdoop krijgt in Purmerend waar de machine voor het eerst wordt ingezet bij een groot werk.
De OBN wil ook mechaniseren, maar zet daarbij nadrukkelijk in op het ontwikkelen van hulpmiddelen die het werk van de straatmaker verlichten. Daarbij denkt de branchevereniging met name aan mini-kraantjes die worden ingezet in combinatie met klemmen en zuignappen.

Sceptisch

De OBN is verder sceptisch over de straatmachines waarop de VMS haar kaarten heeft ingezet. Die zijn volgens de branchevereniging OBN niet alleen veel te duur voor het gemiddelde straatbedrijf, maar machines als de Streetwise werken ook nog niet goed.
Naast uiteenlopende visies op de toekomst van de sector, worstelen de OBN en de VMS met hun publiciteitsbeleid. De OBN werkt aan het imago van de sector, maar de VMS gaat daar dwars tegenin met de stelling dat straatmakers zelden heelhuids hun pensioen halen.

Reageer op dit artikel