nieuws

‘Stil’ Spangen kan wel wat dynamiek gebruiken

bouwbreed

De drugs en prostitutie van de jaren ’80 zijn sinds kort ingeruild voor veiligheid en rust. Veel rust. Eigenlijk is het té rustig in de woonwijk Spangen. Om meer dynamiek in dit deel van Rotterdam te brengen zijn frisse ideeën nodig. Daarom schreef de Stichting Spangmaker een ideeënprijsvraag uit. De deelnemers liepen gisteren alvast een blokje rond.

De opdracht is de relatie te versterken tussen de Rotterdamse wijk Spangen en de Van Nelle Ontwerpfabriek. De wijk en de fabriek in de Spaanse polder liggen erg geïsoleerd ten opzichte van elkaar. Het gebied ertussen is een soort niemandsland.
De Ontwerpfabriek, een monumentaal pand uit de jaren twintig van de vorige eeuw, huisvest nu 140 ontwerpbedrijfjes. De creativiteit van de werknemers bestaat bij gratie van de geïsoleerde ligging. Maar dat willen ze nu doorbreken, de ontwerpers moeten weer door de woonwijk kunnen wandelen. Tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld. “Ik ga wel eens lunchen bij de Turkse pizzaboer,” vertelt een ontwerpster die werkzaam is in de Van Nelle fabriek.
Die kruisbestuiving tussen werknemers en bewoners is precies wat de stichting wil stimuleren. De organisatie zoekt dan ook naar culturele en conceptuele ideeën, in de vorm van “zichtbare” en originele oplossingen. “Dus geen strandje aan de Schie”, zegt Leo van der Burg, woordvoerder van de prijsvraag namens Spangen Woningbedrijf Rotterdam (WBR). Knipogend: “We willen niet worden vergeleken met Amsterdam natuurlijk.”
De rivier de Schie is de waterverbinding tussen de fabriek en de woonwijk. Haaks op de rivier ligt een spoorlijnverbinding tussen Rotterdam en Den Haag, waar een weg langs loopt. Daarachter doemt het grote Sparta-stadion op. Het spoor en de weg zijn de grootste fysieke barrières in het referentiegebied, waarin bewoners en werknemers elkaar vaker moeten gaan ontmoeten.
Tijdens de wandeling hangt de creativiteit in de lucht, maar de architecten willen nog niets loslaten. Een aantal van hen heeft al eerder projecten gedaan in Spangen. Van de 35 aanwezige bureaus komt maar liefst de helft uit Rotterdam, waaronder Villanova architecten, UNO Architekten & Ingenieurs en Wessel de Jonge architecten bna BV.
Richard van Hout van Villanova architecten gaat binnenkort zelf in Spangen wonen. Hij is een voorbeeld uit de nieuwe groep creatieve bewoners. “Ons eerste klushuizenblok in het Wallisblok is deze week geopend,” verklaart Van der Burg van WBR, die de wijk grondig herstructureert. De gemeente Rotterdam gaf de huizen in het Wallisblok gratis weg onder voorwaarde dat de bewoners het zelf opknapten. Binnenkort wordt het Justus van Effencomplex – een begrip onder architecten – door WBR gerenoveerd. Spangen telt ongeveer 4000 woningen.
De architecten moeten binnen zes weken met creatieve oplossingen komen. Op 22 november zijn de prijswinnaars bekend. De gemeente Rotterdam wil het winnende idee snel realiseren. Want het moet weer “Spangend” worden aldus de stichting Spangmaker.

Reageer op dit artikel