nieuws

Rechtbank geeft Schiphol gelijk in Chipshol-zaak

bouwbreed Premium

Schiphol heeft terecht beslag gelegd op het Groenenbergterrein van projectontwikkelaar Chipshol. Dat heeft de rechtbank Haarlem vrijdag bepaald.

Schiphol en Chipshol stonden vorige week in een kort geding tegenover elkaar. De projectontwikkelaar eiste dat de rechtbank het beslag op alle tegoeden van Chipshol en op het Groenenbergterrein zou opheffen. De rechter geeft daar, zo blijkt uit het vonnis, geen gehoor aan.
Het belangrijkste argument daarvoor is dat het Groenenbergterrein door de opheffing van het bouwverbod – dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat had ingesteld – in waarde vermeerdert. De rechter denkt dat die waardevermeerding op 18 miljoen euro uitkomt. Daarbij baseert de Haarlemse rechtbank zich op het bod dat Schiphol aan het einde van het geding (20,5 miljoen euro) deed en de voorlopige toekenning van de schadevergoeding (19 miljoen euro). De luchthaven kan via de Luchtvaartwet de waardevermeerding terugvorderen, aldus de rechter.
Volgens Chipsol-directeur Peter Poot houdt dit in dat Chipshol slechts 1 miljoen euro schadevergoeding krijgt voor jarenlange tegenwerking. “Een simpele rekensom: 19 miljoen schadevergoeding min 18 miljoen waardevermeerding. Het is schandalig dat terwijl Schiphol is veroordeeld tot schadevergoeding en verantwoordelijk is voor een volkomen onterecht bouwverbod wij financieel gezien steeds verder achteruit gaan.” Volgens hem zijn de advocaatkosten hoger dan de schadevergoeding.
Ook het argument dat Chipshol inmiddels kan bouwen verwerpt Poot. “Verkeer en Waterstaat heeft inmiddels een veiligheidszone ingesteld. Het Groenenbergterrein valt daar onder. Alleen het ministerie kan ontheffing verlenen. Het ministerie is juist degene die onterecht een bouwverbod heeft ingesteld.”

Reageer op dit artikel