nieuws

Praktijktest van isolatiematerialen dichtbijIsolatiematerialen vergeleken in praktijkproef

bouwbreed Premium

In een pand in Utrecht gaat waarschijnlijk een proef van start waarbij isolatiematerialen in een praktijksituatie onderling worden vergeleken. Daarmee moet de impasse worden doorbroken over de waarde van de voorgeschreven tests die begin dit jaar uitbrak.

In een pand in Utrecht gaat waarschijnlijk een proef van start waarbij isolatiematerialen in een praktijksituatie onderling worden vergeleken. Daarmee moet de impasse worden doorbroken over de waarde van de voorgeschreven tests die begin dit jaar uitbrak.
De onrust is ontstaan door de claim van de Franse isolatiefabrikant Actis. Die zegt met een materiaal van 2,5 centimeter dikte even goed te scoren als met een pakket van 20 centimeter minerale wol. De voorgeschreven laboratoriumtests in de zogenaamde hotbox laten echter veel lagere waarden zien. Volgens Actis doet die test dan ook geen recht aan de praktijk. Daarom heeft Actis een eigen testmethodiek ontwikkeld met testhuisjes die compleet met een materiaal worden geïsoleerd, zowel vloer, gevel als dak.
Ton Willemsen van Tonzon, die zijn isolatiemateriaal ook op dunne aluminiumfolies baseert, is ook voor een praktijktest, maar niet op de manier zoals Actis dat doet. Op een laatste bijeenkomst van werkgroep 36 van het Europese Centrum voor Normalisatie CEN, kwam hij met een concreet voorstel voor een vergelijkende praktijktest. Daarop werd door verschillende aanwezigen enthousiast gereageerd.

Bewust

Inmiddels heeft Willemsen ook een eerste object gevonden voor de proef. Het gaat om een maatschappelijk centrum aan de Cremerstraat in Utrecht. Daarvan is bij een recente renovatie bewust het dak van de bibliotheek onaangeroerd gebleven. Tussen de balken zijn aan beide zijden van het zadeldak zeven vlakken van 1 bij 3 meter beschikbaar. De bedoeling is om aan de ene zijde binnen de beschikbare ruimte een pakket isolatie met een R c -waarde van 2,5 te plaatsen. Aan de andere kant kunnen de zeven deelnemende fabrikanten zich uitleven. Met uitvoerige infraroodmetingen voorafgaand aan de isolatie en daarna, moet het effect nauwkeurig in kaart worden gebracht. Op die manier kunnen de isolatiematerialen onderling met elkaar worden vergeleken en kan een verband worden gelegd met de volgens velen wat gekunstelde laboratoriumtests. Volgens Willems zijn er inmiddels toezeggingen binnen van fabrikanten van glaswol, polystyreen, polyurethaan en multifolies. De Nederlandse importeur van Actis houdt nog ruggespraak met het moederbedrijf in Frankrijk. Verder hoopt Willemsen dat ook een steenwolfabrikant aan de proef wil meedoen.
Op de voorgestelde praktijkproef valt best wat af te dingen, erkent de initiator. Een dakopbouw van 3 centimeter riet afgedekt met golfplaat, zoals bij de bibliotheek-zaal in Utrecht, is een situatie die niet vaak voorkomt. “Maar je moet ergens beginnen” stelt Willemsen.

Reageer op dit artikel