nieuws

Onderzoek anonieme tips over ambtenaren

bouwbreed

Anonieme tips over integriteitsschendingen van ambtenaren van Verkeer en Waterstaat en de Rijksgebouwendienst verdwijnen niet meer in de prullenbak. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft gisteren het startsein gegeven voor een proef waarbij burgers en ambtenaren misstanden anoniem kunnen melden bij meldpunt M. (Meld Misdaad Anoniem). De proef is een aanvulling op de bestaande mogelijkheden om vriendjespolitiek of andere zaken aan te kaarten. Mede door de bouwfraude is het aantal klachtenprocedures, klokkenluidersregelingen en vertrouwenspersonen explosief gestegen. De minister ziet het anoniem melden als laatste middel, omdat er toch indicaties zijn dat niet alle misstanden aan het licht komen. “Voor degenen die huiverig zijn van de bestaande middelen gebruik te maken, wordt nu een laagdrempelig alternatief geboden”, licht het ministerie toe.

Anonieme tips over integriteitsschendingen van ambtenaren van Verkeer en Waterstaat en de Rijksgebouwendienst verdwijnen niet meer in de prullenbak. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft gisteren het startsein gegeven voor een proef waarbij burgers en ambtenaren misstanden anoniem kunnen melden bij meldpunt M. (Meld Misdaad Anoniem). De proef is een aanvulling op de bestaande mogelijkheden om vriendjespolitiek of andere zaken aan te kaarten. Mede door de bouwfraude is het aantal klachtenprocedures, klokkenluidersregelingen en vertrouwenspersonen explosief gestegen. De minister ziet het anoniem melden als laatste middel, omdat er toch indicaties zijn dat niet alle misstanden aan het licht komen. “Voor degenen die huiverig zijn van de bestaande middelen gebruik te maken, wordt nu een laagdrempelig alternatief geboden”, licht het ministerie toe.
De proef van een halfjaar moet uitwijzen of de bestaande procedures in de praktijk werken en of er voldoende bruikbare tips binnenkomen. Van de overheden doen nu onder meer mee: de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Defensie, Rijksgebouwendienst en de drie grootste gemeenten.

Reageer op dit artikel