nieuws

Nieuwe stenen Wienerberger met hoge isolatiewaarde

bouwbreed

Bouwen met baksteen spaart het milieu, vindt Michael Hölke van stenenbakker Wienerberger. Gebouwen uit staal en glas verstoken al snel zo’n 500 kilowattuur per vierkante meter aan energie; bakstenen panden daarentegen zo’n 90 kilowattuur per vierkante meter.

“Vooral architecten van gebruiksgebouwen lijken zich nog niet erg druk te maken over milieubehoud”, constateert Hölke. Daar ligt volgens hem een mooie taak voor de overheid die architecten ertoe moet verleiden meer baksteen te gebruiken. “Zo verbetert de energie-efficiëntie én de werkgelegenheid in de sector.” In het verlengde daarvan zou de overheid plannen kunnen ontwikkelen om de weinig energiezuinige woningen die tussen 1945 en 1960 zijn gebouwd te renoveren; met baksteen.
“Milieubehoud staat bij Wienerberger hoog in het vaandel”, benadrukt Hölke. Ter illustratie wijst hij naar het nieuwe metselblok Poroton-S 11. ’s Werelds warmste bouwblok, noemt de fabrikant het zelf. Dit monolithische blok is verdeeld in holle ruimten die op hun beurt weer zijn opgevuld met perliet. Dit van oorsprong vulkanisch materiaal vermindert de lambdawaarde tot 0,11 en verbetert ook de geluidsdemping tot zo’n 50 decibel. Wienerberger adviseert zijn Poroton-S 11 voor binnenbladen in de gestapelde bouw. Het metselblok is een verbeterde variant van de Poroton-S 12 die de fabrikant in 2005 bedacht. Een specifiek product voor de gestapelde bouw met een hoge isolatiewaarde voor warmte en geluid. De S 11 kreeg betere isolerende eigenschappen; het materiaal verbetert ook de statische eigenschappen en weert vocht.

Extra isolatie

Een paar getallen: de blokken hebben wanden van 30 of 36 centimeter dik. De dunste variant levert ook zonder extra isolatie de isolatiewaarde die Duitsland voorschrijft. De U-waarde van de 30-centimetervariant bedraagt 0,33; die van de 36-centimeterversie 0,28. Beide modellen weerstaan een drukspanning tot 120 ton per vierkante meter. En ze sparen geld in de vorm van lagere stookkosten en minder onderhoudskosten. Dat laatste is mede de verdienste van de geïntegreerde isolatie; er hoeft geen materiaal in de muur gespijkerd.

Reageer op dit artikel