nieuws

Markant gebouw Centraal Beheer wereldwijd in top duizend

bouwbreed

Het gebouw van Centraal Beheer Achmea in Apeldoorn moet ontmoetingen blijven stimuleren. Ook dient het een kantoorbestemming te behouden. Daarover is vrijwel iedereen het eens. Maar of ook de fysieke structuur van het gebouw hetzelfde moet blijven is de vraag.

Het architectuurcentrum van Apeldoorn, het Bouwhuis, organiseerde deze week een debat over nieuwe bestemmingen voor het gebouw van Centraal Beheer Achmea. Aanleiding daarvoor was de dreigende sloop, maar TCN Property Projects redde het pand daarvan in juli dit jaar. Een nieuwe bestemming bleek voor velen niet het belangrijkste onderwerp van discussie.
Architect Herman Hertzberger van het in 1972 opgeleverde kantorencomplex, vindt het belangrijker om de sociale structuur te versterken. Dit noemt hij het sterkste punt van het gebouw. De constructie stimuleert regelmatige ontmoetingen van collega’s. Dat komt omdat de nu 75 jarige Hertzberger het pand volgens de filosofie van het structuralisme ontwierp. Het is gebouwd volgens elkaar repeterende structuren van kubussen.

Lof

De aanwezigen spraken vol lof over een van de duizend beste gebouwen van de wereld. Met name rijksbouwmeester Mels Crouwel, directeur van het NAI Ole Bouman en voorzitter van Docomomo Janneke Bierman. Crouwel noemde het “hét internationale voorbeeld van een kantoorgebouw uit z’n tijd” dat herstel in de oude staat rechtvaardigt.
Daarover waren vijf architecten van de TU Delft het niet helemaal eens. Jip Nelissen, Wessel Draat, Jouri Kalkhoven, Annamaria van Enk en Ward Margry stelden juist nieuwe mogelijkheden van de fysieke structuur voor. Zo is deze uitbreidbaar met meer kubussen, of juist inbreidbaar door wanden te verwijderen. Een weg diagonaal door het pand is een andere opvallende mogelijkheid. Evenals het idee om krakers de constructie naar eigen voorkeur aan te laten passen.
“Ze hebben het pand als een kleurplaat gebruikt,” reageert Hertzberger op de ideeën. Van hem mag het uiterlijk van het gebouw opnieuw worden ingevuld. Zelfs het kraken waardeerde hij. De constructie van het pand leent zich voor meerdere bestemmingen, zolang het ontmoeten van mensen maar centraal staat, vindt de architect. Toch kan Hertzberger zich geen woningen voorstellen.
De huidige eigenaar is ook niet van plan om woningen in het pand te realiseren. Medy van der Laan, voorheen staatssecretaris van cultuur nu programmadirecteur van TCN, veklaart dat ze van plan is verschillende bedrijfjes in het pand onder te brengen. “In deze netwerkeconomie past het heel erg elkaar in open structuren te ontmoeten. Daarvoor leent het pand zich als geen ander.”

Rendabel

TCN heeft nog zes jaar de tijd om een economisch rendabele bestemming te vinden. Pas dan verhuizen Achmea-medewerkers naar hun nieuwe kantoor. In die tijd heeft het jonge monument ook enkele technische veranderingen nodig, waaronder vluchttrappen, duidelijke entrees, een betere aansluiting op de omgeving en meer daglicht.
“Dat er zo weinig daglicht is, hoor ik voor het eerst,” reageert Hertzberger. Toch zegt hij vertrouwen te hebben in eigenaar TCN. Na de discussie praat hij met zijn oude opdrachtgever na. De aandacht en de lovende woorden doen hem zichtbaar goed. Lachend: “Die waarderende verhalen zijn zo aandoenlijk. Dan heb ik het gevoel dat ik even dood moet of zo.”

Reageer op dit artikel