nieuws

Kracht componentenhars blijft ook Uretek verbazen

bouwbreed

Honderden verzakte vloeren, (spoorover)wegen of woningen worden jaarlijks gestabiliseerd met de tweecomponentenhars van Uretek. De injectietechniek werd onlangs zelfs preventief toegepast. Maar, ondanks jaren ervaring kent niemand de daadwerkelijke kracht van de chemische reactie die ondergronds plaatsvindt. Een tankwagen litersvol tweecomponentenhars staat voor de verzakte woning. Vier Uretek-werknemers – uitgerust met handschoenen en speciale injectiepistolen – vullen gelijktijdig de metersdiepe geboorde gaatjes met twee vloeistoffen (bruinzwart en lichtbruin). Eenmaal met elkaar in aanraking worden de twee vloeistoffen binnen enkele seconden keihard. Zo hard dat woningen gestabiliseerd kunnen worden.

In het injectiepistool, komen de harder en het werkzame middel voor het eerst samen. Via een koperen lans met een doorsnede van 12 millimeter bereiken de vloeistoffen de ondergrond. Nog geen tien seconden later vindt er een chemische reactie plaats die goed is voor een opwaartse expansiekracht van ongeveer 100 bar (50 ton hefvermogen). Weer 5 seconden later als de hars volledig is uitgehard, komt de woning voelbaar omhoog.

Scheuren

Ger Lensen woordvoerder van Uretek Nederland legt uit dat voor het gewenste resultaat meerdere injecties nodig. Net zolang totdat zichtbare scheuren dicht zitten. Hoewel de Finse methode al jaren bestaat, klinkt het verhaal voor velen nog altijd ongeloofwaardig, meent hij. Zo herinnert Lensen zich een brandweercommandant in Ridderkerk. Hij was lyrisch over Uretek. ”Dit is toch idioot’, zei hij. ”Zoveel kracht en toch zo beheersbaar.”
Lensen spreekt over een intens keurige techniek. Alsof het botoxinjecties betreffen die rimpels in een mensengezicht doen verdwijnen. “Schoon, netjes en stofvrij. Als het moet, zijn we zo weer weg. En na afloop zie je er geen barst meer van. Ja, soms komen er een paar stoeptegels omhoog.”
Vaak wordt de vergelijking met purschuim gemaakt. Ten onrechte, meent technisch adviseur Klaas van der Brug. “Het mag dan wel familie van pur zijn. Schuim is het niet. Het is polyurethaan hars. Schuim klinkt ook niet solide.”
Van der Brug constateert dat de ‘conservatieve bouw’ langzaam begint te wennen aan Uretek. Na een matige start in de jaren negentig onder de naam Floorlift, injecteert Uretek Nederland met 25 man in Nederland en Duitsland een omzet van tussen de vijf en tien miljoen euro per jaar bij elkaar, verdeeld over ongeveer driehonderd opdrachten. Lensen: “Uretek is wereldwijd actief. Ik geloof dat we alleen niet in Afrika vertegenwoordigd zijn.” Uretek wordt ingeschakeld bij verschillende soorten projecten. De tweecomponentenhars verstevigt en verdicht de ondergrond en wordt ingezet bij meterslange en verzakte overwegen en vloeren. Zo werd een sporthalvloer in Den Haag op Olympische normen rechtgezet met Uretek. Van der Brug: “En in Duitsland pakken we veel verzakte betonnen rijkswegen aan.”
Toch is Uretek niet voor élke verzakking dé oplossing. Zonder lasermetingen, goed bodemonderzoek, kortom bij verkeerd gebruik wordt de hars in staat geacht hele gebouwen uit elkaar te drukken. “Woningen op heipalen doen we niet. En injecteren op veengrond al helemaal niet. Dan drijft alles weg en kan het probleem alleen maar erger worden. Eén keer heb ik een werk afgebroken. Achteraf bleek dat we niet de juiste informatie hadden gekregen”, aldus Van der Brug.

Preventie

Verzakkingen door lekkages, verkeerstrillingen of door heiwerkzaamheden; Uretek wordt vooral ingeschakeld als het misgegaan is. Zo hield het bedrijf veel werk over aan de vuurwerkramp in Enschede. Sinds kort boort Uretek een nieuwe markt aan. Bij een project in Waalwijk werd de methode ‘waarschijnlijk’ voor het eerst ter wereld preventief ingezet. “De gemeente was bang dat er twee panden zouden verzakken tijdens het trekken van damwanden. Daarom hebben wij tijdens die operatie injecties uitgevoerd.” Ondanks vrij hoge kosten verwacht Lensen veel van preventieve injecties tegen verzakkingen. “Dat wordt een hele belangrijke poot. Grote schades zoals bij de volgelopen bouwput in Middelburg (2005, theater nieuwbouw, red) kunnen hiermee worden voorkomen.”Al met al is de verwachting dat Uretek wereldwijd blijft groeien. De ‘conservatieve’ bouw begint aan het product te wennen en concurrentie op het gebied van het liften van funderingen heeft Uretek niet. Opmerkelijk genoeg is vooralsnog onduidelijk waar de grenzen van Uretek liggen. “Eigenlijk is het een empirische wetenschap. Wij denken zelfs dat een Fin per ongeluk achter deze ontdekking kwam.”
Samen met de TU Delft gaat Uretek Nederland op zoek naar de daadwerkelijke kracht van de tweecomponentenhars. Lensen: “We willen ons verhaal beter kun nen onderbouwen.”

Het polyurethaan hars in uitgeharde vorm.

Kan tweecomponentenhars worden gebruikt voor een nieuw soort tunnel? Uretek sluit dat niet uit. “Mmm, het verstevigt wel. Een tunnel graven in een enorme massa tweecomponentenhars kan. Het grappige is dat de uitgezette hars met een zakmes kan worden uitgesneden, terwijl het aan de andere kant een vrachtwagen kan dragen. Keerzijde is dat we tot maximaal 20 meter diep kunnen injecteren. Bovendien is de kostprijs hoog.”

Met speciale injectiepistolen worden de meterslange geboorde gaatjes gevuld met twee vloeistoffen.

Tunnel en zakmes

Reageer op dit artikel