nieuws

Joop van den Ende overweegt bouw zorgboulevard

bouwbreed Premium

Het vastgoedbedrijf Living City Property Performance van televisiemaker Joop van den Ende praat met twee ziekenhuizen over de bouw van een zorgboulevard. Daarnaast wordt met de instellingen gesproken over bij de ziekenhuislocaties te realiseren zorghotels en speciaal voor patiënten ingerichte appartementen.

Het vastgoedbedrijf van Van den Ende speelt met de keuze voor de zorg in op veranderende wet- en regelgeving. Vanaf 1 januari 2008 zijn ziekenhuizen zelf verantwoordelijk voor hun huisvesting. Tot op heden betaalt het Rijk de bouw, renovatie en exploitatie van nieuwe ziekenhuizen.
Commerciële projectontwikkeling bij een ziekenhuis wordt door de verschuiving van de financiering van de overheid naar de zorginstellingen een aantrekkelijk aanbod. Op die manier kunnen de ziekenhuizen niet alleen hun dienstverlening verbeteren, maar vooral ook de lasten voor huisvesting verlagen. Ziekenhuislocaties zijn op hun beurt aantrekkelijk voor projectontwikkelaars omdat deze vaak centraal liggen, goed bereikbaar zijn en veel bezoekers trekken.
“De zorg past prima in de wens van Van den Ende om in één project verschillende functies onder te brengen”, aldus een woordvoerder. Daarbij gaat het Van den Ende vooral om het combineren van verschillende bestemmingen op één terrein. “Van den Ende wil niet een theater alleen bouwen, maar het combineren met bijvoorbeeld een hotel of een winkelcentrum. De een kan een aanjager voor de ander zijn. Het draait dus meer om het ontwikkelen van een gebied.” De zorg is voor Van den Ende een nieuwe markt. Zijn vastgoedbedrijf wortelt vooral in de realisatie en het beheer van theaters en concerthallen. Zo ontwikkelt het bedrijf momenteel aan de Amsterdamse Europaboulevard tegenover de RAI het project Kop Zuidas dat in 2009 wordt opgeleverd. Het complex omvat naast Het Van den Ende Theater met 1.900 stoelen, een hotel met ruim tweehonderd kamers, 20.000 vierkante meter winkel- en kantoorruimte en een ondergrondse parkeergarage voor negenhonderd auto’s.

Jaarbeurs

Van den Ende is ook betrokken bij de herontwikkeling van de Jaarbeurs in Utrecht. De kern van het 250.000 vierkante meter tellende terrein wordt gevormd door het nieuwe Beatrix Theater met 1.900 stoelen, een megabioscoop, een casino en een pophal.
Living City, dat Van den Ende opzette met de vastgoedondernemer Hans van Tartwijk, is ook in het buitenland actief. De onderneming heeft theaters en andere uitgaansgelegenheden in Europese steden als Madrid, Parijs, Londen, Sint Petersburg, Moskou, Berlijn en München. Buiten Europa is Living City alleen in New York te vinden waar de ontwikkelaar en vastgoedbeheerder vijf gebouwen heeft.

Reageer op dit artikel