nieuws

Inwoners Venlo en omgeving sterk verdeeld over tracé A74

bouwbreed

De inwoners van de gemeente Venlo en directe omgeving zijn hopeloos verdeeld over het tracé voor de A74. Aan beide varianten voor de snelweg die op de tekentafel liggen, kleven aanzienlijke nadelen.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de A74 bleek gisteren dat Noord-Limburg tot op het bot verdeeld is over het beste tracé voor de ontbrekende schakel tussen Venlo en de Duitse grens.
Bewoners van zuidelijke stadsdelen van Venlo drongen er gisteren bij de Kamerleden op aan toch vooral niet te kiezen voor de zogenoemde Plateauvariant. Aan deze zuidelijk gelegen voorkeursvariant kleven in de ogen van bewoners uit Venlo-Zuid, Blerick, en Hout-Blerick veel meer nadelen dan aan de tweede oostelijke Klagenfurtvariant.
Volgens de zuidelijke stadsdelen worden veel meer bewoners getroffen door de Plateauvariant dan door de Klagenfurtvariant. Bovendien zijn er op dit laatste tracé veel meer mogelijkheden om de overlast van de snelweg terug te dringen.

Schade

Bewoners uit het oosten van Venlo betoogden gisteren daarentegen dat de tweede variant geen goed alternatief is omdat het verkeer via deze route snel zal vastlopen. Bijkomend nadeel is dat er winkels, woningen en sportvelden moeten verdwijnen en dat de schade aan de natuur fors is. De inwoners kregen daarvoor bijval van de milieufederatie Limburg en de Stichting Limburgs Landschap.
De Tweede Kamer praat vandaag met verkeersminister Eurlings over de snelweg die Venlo moet ontlasten van het doorgaande verkeer tussen Nederland en Duitsland. De aanleg van de weg liep dit voorjaar opnieuw vertraging op toen bleek dat er fouten zaten in de berekeningen voor het verkeersmodel voor de Plateauvariant.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels