nieuws

Instituut VS: Tuibruggen kwetsbaar bij aanslagen

bouwbreed

Tuibruggen zijn in de afgelopen tien jaar zeer populair geworden in de VS, omdat ze in de meeste gevallen goedkoper zijn dan andere brugontwerpen. Er zijn inmiddels 44 grote tuibruggen gebouwd.

Volgens het Amerikaanse Homeland Security Department zijn deze bruggen echter kwetsbaar bij aanslagen omdat de kabels relatief gemakkelijk zijn te bereiken. “Deze bruggen zijn een aantrekkelijk doel voor terroristen en het is noodzakelijk dat we ons voorbereiden op mogelijke aanslagen”, zegt Mary Ellen Hynes, een topmanager van de Science and Technology Division van Homeland Security. Experts van deze divisie zijn in samenwerking met het US Army Corps of Engineers bezig in een onderzoekscentrum belaste kabels met verschillende soorten explosieven op te blazen. Het doel is daarbij een methode te ontwikkelen om deze kabels te beschermen tegen explosies. Als eerste resultaat is een beschermende hoes ontwikkeld die het ‘blauwe kostuum van superman’ wordt genoemd. Deze omwikkeling bestaat uit een stalen vest dat om een kabel kan worden gewikkeld. De ruimte tussen de kabel en de omwikkeling moet vervolgens worden opgevuld met grind.
In een volgende fase gaat men onderzoeken hoe de betonnen pylonen van tuibruggen kunnen worden beschermd tegen aanslagen. Het probleem is uiteraard dat de pyloon zwaarder wordt belast.

Prioriteit

Het Homeland Security Department stopt ook veel geld in het ontwikkelen van betonnen muren die de kracht van explosies kunnen absorberen om zo bruggen en gebouwen te beschermen. Het beschermen van bruggen tegen mogelijke aanslagen heeft een hoge prioriteit sinds in 2003 een complot werd opgerold om de historische Brooklyn Bridge in New York op te blazen.

Reageer op dit artikel