nieuws

Hoogbouwflats opgetopt met meerlaagse chalets

bouwbreed

Chalets boven op hoogbouwflats, het is even een vreemd gezicht. Maar woningcorporatie Forta uit Zwijndrecht heeft een duidelijk doel voor ogen: een ‘seniorenvillage’ met een keur aan voorzieningen. Staalframebouw maakt deze wijze van optoppen mogelijk.

Ze zijn respectievelijk tien en dertien bouwlagen hoog, de voormalige ouderenflats Zonnestein en Eemstein in Zwijndrecht. Na hun transformatie, die begin 2008 moet zijn afgerond, gaan ze door het leven als De Bakens en die naam is te danken aan de circa 60 en 70 meter hoge torens, die telkens twee van de flats aan elkaar gaan koppelen. De in prefab beton op te trekken torens met in totaal 78 koopwoningen worden gebouwd in opdracht van De Koning Wessels Vastgoed. In totaal komen er 134 nieuwe koopwoningen bij.
Om het aanzien van de toekomstige seniorenvillage ver weg te trekken van de oorspronkelijke saaie, rechttoe rechtaan gebouwde portiekflats, worden ze opgetopt met twee lagen koopappartementen, 56 in totaal. Een deel daarvan krijgt, naar ontwerp van Kokon Architectuur & Stedebouw, de vorm van chalets. De hellende daken op grote hoogte doen op het eerste gezicht denken aan architectonische spielerij, maar hebben bij navraag ook een concrete functie. Ze overkappen namelijk de in prefab beton doorgetrokken liftschachten die de extra verdiepingen bereikbaar moeten maken.
Ben Meijering, directeur van Forta, noemt de chalets een architectonisch en constructief hoogstandje en hij gaat ervan uit, dat nog voor de kerstdagen de eerste serie optopwoningen wordt opgeleverd. Nico Bresser van FeNB2 Staalframebouw uit Hoogwoud ziet er vooral een logistiek uitzonderlijk project in. Volgens hem is het niet alleen het grootste optopproject dat momenteel in ons land onderhanden is, de grote hoogte waarop het optoppen plaatsvindt is zeker uniek. Dat daarbij de weersinvloeden en met name de wind een bepalende rol speelt verklaart ten dele, waarom het project op het oog wat langzaam vordert.

Hijskraan

Andere verklaring is namelijk, dat werd gekozen voor het in twee fasen hijsen en plaatsen van de staalframe-elementen. De grote hijskraan zorgt voor het verticale transport, een op het dak geplaatste kleine, lichte hijskraan wordt ingezet voor de feitelijke montage. Vanwege de beperkte gieklengte van circa 20 meter gaat het daarbij steeds om maximaal twee woningen.
Uit funderingsonderzoek en het nodige rekenwerk bleek, dat het optoppen met twee tot tweeënhalve laag niet op problemen zou stuiten. Wel moest dan voor een robuust en tegelijkertijd relatief licht bouwsysteem worden gekozen. Volgens Nico Bresser kan staalframebouw aan die eisen voldoen omdat het bij een fractie van het gewicht qua sterkte goed aansluit op het bestaande betonskelet. De aan het frame op te hang en wanden worden nagenoeg geheel voorbereid (isolatie, bedrading enzovoort) aangeleverd en geplaatst. Basis voor de woningen vormt de warmgewalste tussenconstructie op enkele decimeters boven het bestaande dak, zodat er ruimte is om de diverse leidingen vanuit de bestaande leidingkokers door te trekken naar de nieuwe appartementen. Bij de chalets sluit het staalframe aan op de nieuwe draagconstructie van de verbrede balkons en galerijen, die onderdeel vormen van de vernieuwing van het gevelaanzicht van de flatgebouwen.
Project De Bakens wordt uitgevoerd door Stam + de Koning Vastgoed en Bouw uit Zwijndrecht, in bouwteamverband met een andere VolkerWessels dochter: Bouwbedrijf Boender en Maasdam uit Numansdorp. Om het gevoel van luxe te versterken komt er een tweelaags parkeergarage op het terrein en wordt een sport- en leisurecentrum bijgebouwd, met sauna, zwembad, fitnesscentrum, beautysalon, en de helpdesk die voor zaken als gezondheidszorg, boodschappenservice en hondenuitlaatdienst kan worden ingeschakeld.

Reageer op dit artikel