nieuws

Groei gww komt tot stilstand

bouwbreed

De groei van de bouwproductie in de grond-, water- en wegenbouw is vrijwel tot stilstand gekomen. De burgerlijke en utiliteitsbouw zet zijn opmars voort.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten in de sector gww een verrassend sterke vertraging zien. In januari peurden de infrabouw nog een kwart meer uit de markt dan in de startmaand van 2006. In april was de voorsprong op vorig jaar al geslonken tot 11 procent, om in juni onder de grens van 5 procent te duiken.
Over de gehele linie genomen, heeft de bouw een voortreffelijke eerste helft van het jaar achter de rug. Gemiddeld steeg de omzet met 11 procent. De toename komt bovenop de in 2006 met 8 procent toegenomen productie. Het volume ligt ruim een kwart boven het – hoge – niveau rond de eeuwwisseling.

Minder dynamiek

Op het oog toonde de nationale bouwnijverheid in het tweede kwartaal minder dynamiek dan in de eerste drie maanden van het jaar. Een remmende factor vormt de daling ten opzichte van 2006 van het aantal productieve uren met 5 procent. Desondanks slaagden de bouwers erin een 9 procent hogere omzet te behalen.

Bouwvergunningen

In het eerste kwartaal had de bouw de wind mee vanwege de bijzonder milde winter. Het vrijwel ontbreken van vorst leidde tot 7 procent meer bouwuren. Met die steun in de rug steeg de omzet tot 14 procent boven het niveau van het eerste kwartaal vorig jaar.
De burgerlijke en utiliteitsbouw profiteert sterk van de vorig jaar fors toegenomen stroom bouwvergunningen. Zowel de woningbouw als de vraag naar kantoren zat in de eerste helft van het jaar in de lift. In 2006 werd 16 procent meer bouwvergunningen afgegeven dan in het voorgaande jaar.
In de eerste drie maanden van het jaar groeide de omzet van de sector b&u met 13 procent. In het tweede kwartaal vlakte de toename af tot 10 procent.

Reageer op dit artikel