nieuws

Grafkelder in grot geen eenvoudig plan

bouwbreed

Een jurist en een vastgoedadviseur hebben vergevorderde plannen om in een grot in Valkenburg een begraafplaats te bouwen, maar er kleven veel haken en ogen aan dit ambitieuze plan. Desalniettemin is de gemeente enthousiast over de plannen rond de Heidegroeve en zijn de initiatiefnemers vastberaden de begraafplaats eind volgend jaar te openen.

Zo is voor het plan een investering van miljoenen vereist, erkent vastgoedadviseur George Splinter uit Hilversum. De grot is gedeeltelijk ingestort en moet fors gerenoveerd en beveiligd worden. Bovendien sijpelt water de grot in. Om die watertoevoer te stoppen, zijn bouwkundige maatregelen nodig bovenop de grot. Welke, wordt nog onderzocht. De afgelopen vier maanden is de grot door de initiatiefnemers in kaart gebracht. De infrastructuur moet nog worden aangelegd, benadrukt Splinter. Met zijn partner in dit project, juridisch adviseur Aad van Engelen uit Randwijk, is hij van mening dat de bouw van een dergelijke begraafplaats haalbaar is.
“De instelling van Nederlanders wat betreft begraafplaatsen is de laatste jaren sterk veranderd”, legt hij uit. “Veel mensen willen op een andere manier begraven worden. En nogal wat mensen hebben daar veel geld voor over”. Hij verwacht om die reden de kosten voor de investering terug te kunnen verdienen. Temeer omdat er sprake is van een krapte aan begraafplaatsen, zeker in vergrijzend Limburg.
Ook op milieugebied heeft een grot voordelen. “Gewone begraafplaatsen zijn erg vervuilend. Zo’n laatste rustplaats in een grot steekt op milieugebied met kop en schouders boven om het even welke andere begraafplaats uit”.

Toeristisch

Splinter raakte door het idee bevangen tijdens een bezoek aan Père-Lachaise in Parijs, de begraafplaats waar velen de laatste rustplaatsen bezoeken van kunstenaars en artiesten. De drukte rond het graf van ex-Doors-zanger Jim Morrison is zelfs zo groot dat de beheerder dranghekken heeft geplaatst. Splinter wil van de grot in Valkenburg net zo’n toeristische trekpleister maken. Er zouden dus liefst beroemde mensen begraven moeten worden. Om “Parijse toestanden” te voorkomen, waarbij mensen over de grafstenen heen klauteren, moet er bewaking komen. En de bezoekers moeten de graven wel kunnen zien, maar er niet over heen kunnen lopen.

Reageer op dit artikel