nieuws

Gasbeton met paraffine houdt huis koel

bouwbreed

Een onderhoudsvrije airco zonder snoer, noemt H+H zijn CelBloc Plus. Dit blok uit gasbeton neemt met behulp van microscopische bolletjes paraffine warmte op en houdt zo in de zomer een woning koel.

De bolletjes maken de CelBloc Plus zo’n 70 procent duurder dan de conventionele blokken gasbeton, becijfert de Duitse gasbetonfabrikant. Voor een doorsnee eengezinswoning betekent dat een meerprijs van zo’n 3000 euro. In de berekening van H+H verdient deze extra uitgave zich door het gelijkmatiger binnenklimaat in vijf tot zeven jaar terug. De Duitse fabrikant rekent voor dat de CelBloc ruim 5 procent spaart op de verwarmingskosten.
De paraffine zit opgesloten in bolletjes en smelt bij een temperatuur van 24 tot 26 graden Celsius. Zodra ze dat doen, onttrekken ze warmte aan de omgeving die daardoor niet warmer wordt dan 24 tot 26 graden Celsius. ’s Nachts stollen de bolletjes weer zodra de binnentemperatuur daalt. Tijdens het stollen geven de bolletjes de opgenomen warmte weer af waardoor de ruimte minder snel afkoelt.
Het Fraunhofer-instituut voor solaire energiesystemen in het Duitse Freiburg bedacht de bolletjes met BASF, Caparol, Heidelberger maxit en Sto. Het resultaat heet Micronal en bestaat uit een kunststof capsule met paraffine er in. De bolletjes weerstaan boren en zagen zodat de paraffine er niet uit kan lekken. Het Fraunhofer-instituut rekende eerder voor dat de bolletjes 3 tot 4 graden Celsius aan koeling teweeg brengen; nagenoeg even veel als een traditionele airco.
De CelBloc Plus verbetert ook het binnenmilieu, zegt H+H. Dat komt onder meer door het lagere vochtgehalte waarmee de fabrikant deze gasbetonblokken aanlevert. Op die manier vermindert het bouwvocht dat bij de oplevering nog in een ruimte hangt en daarmee de kans op schimmel. En dat komt de gezondheid weer ten goede. De CelBloc Plus neemt volgens H+H net zoveel vocht op als leem. Mits goed verwerkt voorkomt het gasbeton warmtebruggen zodat ’s winters geen condens kan ontstaan.

Wandelement

Met de nieuwe CelWand Speedy levert H+H verdiepingshoge en glad afgewerkte wandelementen uit gasbeton. Deze elementen zijn snel en goedkoop als binnenwanden in woningen te maken. Volgend najaar wil de Duitse fabrikant een nieuw gasbetonblok met een warmteweerstand van 0,08. H+H wil deze variant aanbieden voor de bouw van passieve woningen.

Reageer op dit artikel