nieuws

Frankrijk slechtste jongetje van de klas bij afvalwaterlozing

bouwbreed Premium

Frankrijk is bij het lozen van afvalwater ‘het slechtste jongetje van de klas’. Die beschuldiging komt van de minister voor ecologie Jean-Louis Borloo zelf.

‘ ‘Wat ik niet begrijp is dat we beschikken over de juiste technologieën maar toch bij het lozen op rivieren, kanalen en in de zee een grote achterstand hebben vergeleken bij de andere Europese landen”, aldus Borloo.
De minister kondigde daarom bij de opening van een zuiveringsinstallatie in Arcachon bij Bordeaux een actieplan aan, waarvoor hij twee miljard euro extra uittrekt. Het geld is vooral bedoeld voor de kleinste dorpen in Frankrijk die vaak slechts uit enkele tientallen huizen bestaan. Tegelijk dreigt Borloo echter de kraan dicht te draaien voor gemeenten die niet met plannen komen om aan de eisen te voldoen. Burgemeesters of gemeenteraden die eind dit jaar geen plan hebben overlegd, krijgen in eerste instantie de helft gekort op de rijksbijdrage voor afvalwaterbeheer. ”Ik wil dat voor de 1ste januari 2008 de werkzaamheden aan de gang zijn, de projecten zijn aangekondigd of in ieder geval de overeenkomsten zijn ondertekend. Rond eind 2011, begin 2012 moeten we dan de strijd rond het afvalwater hebben gewonnen”, aldus Borloo.

Reageer op dit artikel