nieuws

‘Fiscale bijtelling ramp voor bestelautorijder’

bouwbreed

Het plan van het kabinet voor een verhoogde bijtelling van 22 naar 25 procent voor de auto van de zaak is een ramp voor de bestelautorijders. De problemen voor schilders, loodgieters en andere werknemers met een bestelauto worden nog groter, aldus vervoerdersorganisatie EVO.

In een reactie op het uitgelekte kabinetsakkoord over de begroting voor 2008 doet de belangenvereniging van het goederenvervoer EVO een beroep op de Tweede Kamer om een stokje te steken voor de aanstaande verhoging van de fiscale bijtelling voor bestelauto’s. De vervoerders wijzen erop dat de kosten voor de werknemers met een bestelwagen de afgelopen jaren al enorm omhoog zijn gegaan. “De verhoudingen zijn totaal zoek”, aldus de vervoerders.
De plannen van het kabinet die met Prinsjesdag officieel naar buiten komen, vallen bij autorijdend Nederland in slechte aarde. Branchevereniging VAN spreekt van “ordinair binnenharken van geld”. Niet alleen de hogere fiscale bijtelling maar ook het plan om de accijns op brandstof te verhogen laten volgens de RAI Vereniging zien dat de regering de auto alleen maar als melkkoe ziet. Volgens Rai Vereniging is er maar één conclusie: autorijden wordt duurder maar de files lossen niet op. De Bovag noemt de plannen onaanvaardbaar.

Ww-premie

De kabinetsplannen houden verder onder meer in dat het btw-tarief stijgt van 19 naar 20 procent. Daarentegen gaat de ww-premie voor werknemers fors omlaag. De fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies voor hogere inkomens wordt beperkt. In totaal bezuinigt het kabinet volgend jaar circa 1 miljard euro extra. Daar staat een extra lastenverlichting van circa 750 miljoen tegenover. Van de oppositie in de Tweede Kamer is er stevige kritiek op de maatregelen.

Reageer op dit artikel