nieuws

Fabrikanten volgen machinist op de voet

bouwbreed

”Materieelfabrikanten kunnen tegenwoordig elektronisch elke beweging nagaan die een machinist maakt”, zegt Joachim Strobel. ”Dat kan voor de eigenaar soms heel onaangenaam uitpakken bij garantiekwesties”, voegt de topman van Liebherr Hydraulikbagger uit Kirchdorff/Iller eraan toe. ”De vraag is of een fabrikant die gegevens inderdaad tegen zijn klanten moet willen gebruiken; Liebherr doet dat liever niet.”

De Duitse machinebouwer slaat standaard alle gebeurtenissen van een machine op, zodat bijvoorbeeld een monteur de oorzaak van een mankement kan opsporen. De elektronica van wat Strobel een diagnosesysteem noemt, legt bijvoorbeeld het toerental vast, het brandstofverbruik en het lastmoment. Dat laatste kan uitwijzen of een machinist een te zware last probeerde te heffen. ”Dat doet elke machinist”, weet de Liebherr-topman. Met dat in gedachten zorgt de machinebouwer er op voorhand voor dat de machinist geen zwaardere last kan verplaatsen dan de machine aankan. Bij kranen bijvoorbeeld met een systeem dat de machine direct stilzet zodra een zwaardere last aan de haak hangt kan mag, de enige beweging die de kraan dan nog maakt is het veilig neerzetten van de last. Die beveiliging is te omzeilen, maar elke deskundige ziet dat in een oogopslag. Met als gevolg dat eventuele garanties zonder meer vervallen.

Verantwoordelijk

De overheid weet inmiddels ook dat machines zelf de kenmerken bijhouden van het werk wat ze doen. ”Een officier van justitie bijvoorbeeld kan zulke gegevens opeisen om te bepalen wie verantwoordelijk is voor het omvallen van een kraan”, legt Strobel uit. Elke fabrikant moet die gegevens afgeven omdat het bewijs in een rechtszaak kan zijn. ”Verzekeraars kunnen die gegevens ook opvragen om na te gaan of een ongeluk de eigenaar te verwijten is. In zulke gevallen vraagt de verzekeraar de gegevens via de eigenaar op; die maakt dan zelf de overweging of hij de fabrikant toestemming geeft de gegevens uit het geheugen te halen.” Liebherr vindt dat de eigenaar van de machine ook de eigenaar is van de gegevens die zijn machine heeft vastgelegd”, stelt Strober. ”De eigenaar bepaalt dus wat daar mee gebeurt.” Een uitzondering maakt de Liebherr-topman voor gevallen waarin een partij de fabrikant beticht van een ondeugdelijk ontwerp of een mankerende constructie. ”Niemand kan ons verbieden onszelf vrij te pleiten!”

Wachtwoord

De Duitse machinebouwer beheert alle gegevens die zijn materieel verzamelt. De eigenaar kan die via een wachtwoord naslaan in een centrale databank. In dat systeem legt Liebherr desgewenst ook de gegevens vast van machines van een ander fabrikaat die een bedrijf heeft. ”Deze aanpak geeft de eigenaar het voordeel dat hij maar één databank hoeft te raadplegen om al zijn machines te kunnen volgen; dat spaart tijd en ook veel moeite omdat elke fabrikant een eigen databank gebruikt die elk op andere manier moet worden gebruikt.” Dat doet vermoeden dat de ene machinebouwer de kenmerken leert van het materieel dat zijn concurrenten maken. ”Dat zou kunnen”, zegt Strobel met enige tegenzin om direct daarop te vertellen: ”Die gegevens zijn voor een ontwikkelingsafdeling te weinig gespecificeerd om ze te verwerken in hun eigen ontwerpen. In theorie kunnen registratiesystemen alle gegevens verzamelen. Maar die beoordelen en zelf te gebruiken vergt zoveel tijd en moeite dat het weinig zinvol blijkt.´

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels