nieuws

Een goede lichaamshouding is het halve werk

bouwbreed Premium

Gezondheidsproblemen spelen de bouw parten. Vooral rug- en schouderklachten zorgen voor ziekteverzuim. Opleidingsbedrijf SSPB uit Dordrecht leert beginnende bouwvakkers een gezonde lichaamshouding aan te nemen.

Van de schoolbanken, naar de bouwplaats is voor 16 en 17-jarigen een grote stap, vertelt Eric de Geus, leerlingbegeleider van SSPB, Opleidingsbedrijf voor de bouw. “Ze hebben zo’n 12 jaar onderwijs gevolgd en dan komen ze in de praktijk waar ze de hele dag op hun benen staan en geregeld zware dingen moeten tillen. Veel van die jongens valt dat tegen. Ze zijn niet gewend om hele dagen hun lichaam te gebruiken. Tegelijkertijd zie je dat in die leeftijdsgroep de animo om te sporten gering is. Daarom leren we jongeren bewust om te gaan met hun gezondheid. Door preventief te werk te gaan, willen we de hoge uitval stoppen die ontstaat door blessures.”
In het verleden zette het leerbedrijf, met 195 leerlingen, zich hier ook al voor in. “We moeten wel want de Regionale Opleidingscentra doen nauwelijks iets aan sport. Binnen hun programma is daarvoor te weinig tijd. Dat is jammer want een goede lichaamshouding is erg belangrijk als je in de bouw werkt.”
Tot voor enkele jaren geleden, hield het opleidingsbedrijf daarom jaarlijks een bijeenkomst waar werd uitgelegd hoe aankomende bouwvakkers zich een gezonde werkhouding kunnen aanwennen. De resultaten daarvan waren niet geweldig. Dat kwam omdat tijdens de manifestatie veel werd uitgelegd, terwijl de gemiddelde pupil van het leerbedrijf liever leert aan de hand van de praktijk. “Het zijn echte doeners. We merkten dat de theorie binnen een uur begon te vervelen en de aandacht verslapte.”
Daarom koos het opleidingsbedrijf voor een nieuwe aanpak. In samenwerking met Reaplus, een bureau voor revalidatie en re-integratie, houdt SSPB een sportdag voor alle leerlingen. Tijdens die bijeenkomst worden theorie en praktijk gecombineerd. Nadat de deelnemers erop zijn gewezen welke spieren ze gebruiken tijdens hun werk en welke risico’s ze lopen door een verkeerde werkhouding, gaan ze sporten. Er worden clinics gegeven in boksen, taekwondo en voet- en trefbal. “We willen ze laten zien dat sport leuk is en dat het heel belangrijk is om ook buiten het werk sportief te bewegen.”
Enkele maanden later wordt voor de leerlingen een tweede bijeenkomst gehouden. “Dan komen de verhalen los. Ze hebben hun eerste ervaringen opgedaan, weten hoe het is om op de bouw te werken en hoe hun lichaam daarop reageert.”
Dankzij hun pas verworven kennis van de praktijk, vinden de meeste leerlingen het niet erg dat deze meeting een hoog theoriegehalte heeft. “Het doel is de jongens er nog eens op te wijzen hoe ze zorgvuldig met hun lichaam kunnen omgaan. Een aantal van de bij ons aangesloten bedrijven, gaat daar op door. Ze stimuleren bijvoorbeeld hun personeel om een fitnesscentrum te bezoeken.
Wij spelen daar alvast op in door aan het eind van de sportdag aan iedere deelnemer een tegoedbon te geven voor een gratis proefles bij zorg- en fitcentrum Impulse.

Reageer op dit artikel