nieuws

Economie van VS zet koers dollar verder onder druk

bouwbreed Premium

Nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie laten de koers van de dollar verder dalen. Tijdens de valutahandel in Azië kwam de euro daardoor gisterochtend op een nieuw record ten opzichte van de Amerikaanse munt van 1,4162 dollar. Daarna trok de dollar weer wat aan. Dinsdag bleek dat de verkoop van bestaande huizen in de Verenigde Staten is gedaald en dat het consumentenvertrouwen het laagste niveau heeft bereikt in twee jaar. De cijfers voeden de verwachting dat de economische groei in de VS zal afnemen. Dat brengt een nieuwe renteverlaging dichterbij.

De daling van de dollar voltrok zich ook in afwachting van een nieuw cijfer over de Amerikaanse economie. Later op de dag komen er gegevens over de orderontvangst voor duurzame goederen, zoals machines. Op de financiële markten wordt er rekening mee gehouden dat het cijfer vorige maand is gedaald. Dat zou opnieuw een signaal zijn dat de Amerikaanse economie gas terugneemt. Een lagere rente maakt de dollar minder aantrekkelijk voor valutahandelaren. De euro wordt juist interessanter, ook doordat de rente in de eurozone mogelijk weer omhoog gaat. Vorige week ging de rente in de VS al met een half procentpunt omlaag. Dat zette de huidige daling van de dollar in gang.
De renteverlaging in de VS was de eerste in vier jaar. Het belangrijkste rentetarief op de Amerikaanse geldmarkt staat nu op 4,75 procent. Een lage dollar maakt de invoer van Amerikaanse producten goedkoper. Verder kunnen bedrijven die veel olie en metaal nodig hebben profiteren. Deze producten worden verhandeld in dollars. De stijging van de euro maakt Europese producten in het buitenland juist duurder. Voor bedrijven die het van de export moeten hebben is dat ongunstig. De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft al gewaarschuwd mogelijk in zijn personeelsbestand te moeten snijden als de koers van de euro zo hoog blijft.

Reageer op dit artikel