nieuws

Diamur wil grote morteljongens achterna

bouwbreed Premium

Aan diep water nabij Gent staat de nieuwe cementfabriek van VVM. Het familiebedrijf heeft daar met bouwmaterialenhandelaar Van de Braembussche Diamur opgezet. De mortelproducent slaat zijn vleugels verder uit richting Nederland om een serieuze concurrent te worden van grote jongens als Holcim.

Met de nieuwe cementfabriek heeft VVM de productiecapaciteit fors uitgebreid naar 1,5 miljoen ton cement. De aandeelhouder van Diamur is ook toeleverancier voor de productie van de mortels. De uitbreiding was nodig om aan de groeiende vraag naar cement te voldoen.
De nieuwe productielijn ligt aan diep water. Dat is alleen al handig voor de aanvoer van de klinkers die VVM gebruikt voor de productie. “We zijn milieuvriendelijk. Tussen aanhalingstekens dan want in België hebben we geen emissies. Voordeel is daarnaast dat de klinkers gebakken worden met behulp van kolen waardoor we een constante kwaliteit kunnen leveren”, aldus VVM-directeur Van Eeckhout. Voor het malen van de klinkers is bewust gekozen voor de beproefde draaitrommel. “Dat is niet de meest geavanceerde techniek, maar wel een heel betrouwbare.”
In Antwerpen, naast de cementproductiefabriek van VVM, ligt de in 1999 opgerichte mortelfabriek van Diamur. Het succes met de droge mortelsystemen in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk smaakte al snel naar meer. De ogen werden gericht op de noorderburen. Vanuit Dordrecht wordt de Nederlandse markt sinds enkele jaren bewerkt. Aanvankelijk vooral Zuid-Nederland, maar inmiddels steeds verder oprukkend naar het noorden en oosten van het land. “In het begin hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de metseltraditie in Nederland die wezenlijk anders is dan bijvoorbeeld in België. Dat vraagt om andere mortels. Nu leveren we die volop en zie je in Nederland ook steeds meer van onze silo’s met droge mortel staan”, vertelt de Nederlandse verkoopleider Michel Hartmann.
Bij Diamur beseften ze van stond af aan dat alleen een CE-markering voor de mortels onvoldoende zou zijn om nationale markten te kunnen overtuigen van de producten. “We hebben nu zowel de CE-markering op onze producten, als de Belgische Benor-certificaten en voor Nederland KOMO.”

Menger

Bij de vestiging in Antwerpen, uiteraard ook aan diep water, staan de eigen grijze silo’s keurig in het gelid te wachten op hun bestemming. Er is duidelijk nagedacht om het voor de klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo is elke silo voorzien van een semi-zelfreinigende menger. Elke dag drie minuten doorspoelen is voldoende om een week te kunnen werken. Eenmaal per week slechts behoeft de worm uit de mengbak gehaald te worden om goed gekuist te worden.
Voor wie een klein werk heeft waar geen silo aan te pas behoeft te komen, levert Diamur de mortels in zakken. “Ook daarin hebben we een innovatie doorgevoerd. Het zijn geen papieren zakken, maar van kunststof. Die kunnen rustig buiten blijven liggen zonder dat dit de kwaliteit van de droge mortel aantast. Dat hoef je met papieren zakken niet te proberen”, vertelt de Nederlandse verkoopleider Michel Hartmann.

Reageer op dit artikel