nieuws

Demonstratie van machines op beurs

bouwbreed

Op papier wil een puinbreker altijd wel goed werken, net zo als een schrootschaar op een promotie-DVD die zonder problemen de dikste wapeningsstaven doorbijt zoals de fabrikant al beloofde. In het Duitse Baden-Baden laten machinebouwers vanaf morgen op de demonstratiebeurs Recycling Aktiv (zie kader) zien hoe hun materieel in de praktijk zou kunnen werken.

Beursorganisator Friedhelm Rese: “Andere beurzen bieden niet heel veel gelegenheid om te laten zien wat een machine kan.” Op Recycling Aktiv kunnen bezoekers ook zelf met het materieel aan de slag en de verschillende fabrikaten met elkaar vergelijken.
Ruim 70 van de 118 exposanten hebben met elkaar zo’n 19.000 vierkante meter beursterrein gereserveerd voor demonstraties. Het materieel staat opgesteld zoals dat bijvoorbeeld ook in bestaande breekinrichtingen het geval is en verwerkt ook hetzelfde materiaal. De meeste deelnemers laten hun machines vier keer per beursdag draaien. Bouwpuin en constructiestaal, kunststof kozijnen en weggesnoeid openbaar groen; het wordt allemaal herverwerkt op de ‘eerste recycling demonstratiebeurs’ die de organisatie van Recycling Aktiv zegt te zijn.

Bouwpuin

Tijdens de drie beursdagen wordt zo’n 4500 ton bouwpuin vermalen, ruim 800 ton constructiestaal opgeknipt en een kleine 500 ton groenafval en hout versnipperd, net als 300 kubieke meter kunststof.
Herverwerking is maar één stapin het recyclingproces. Materiaral moet vooraf gesorteerd en eventueel voorbewerkt en voor en na de eigenlijke bewerking overgeslagen en verplaatst. Ook dat materieel wordt op Recycling Aktiv gedemonstreerd als onderdeel van bijvoorbeeld een puinbrekerij.
Als het voornemen lukt en de demonstraties voldoende belangstelling trekken, denkt de organisatie elke drie jaar een nieuwe aflevering van Recycling Aktiv te maken, al dan niet gecombineerd met jaarvergaderingen en andere bijeenkomsten van organisaties uit de verwerkingsindustrie.
Rese spreekt van een gat in de markt “dat door onder meer de stijgende metaalprijzen nog steeds groeit”. Stijgende energienota’s wakkeren op hun beurt interesse aan voor bijvoorbeeld de herverwerking van houtafval tot een alternatieve brandstof. En stijgende stortkosten werken de interesse voor de herverwerking van rioolslib in de hand.

Driedaags

Recycling Aktiv 2007 vindt van 5 tot en met 7 september plaats op het Baden Airpark nabij de luchthaven Karlsruhe/Baden-Baden. Bezoekers kunnen van 9.00 tot 18.00 uur terecht bij 118 exposanten die met elkaar de producten van 157 merken vertegenwoordigen. Met 19.000 vierkante meter neemt het demonstratieterrein het grootste deel van de beurs in beslag. De organisatie richtte ook nog 700 vierkante meter aan halruimte in en 1500 vierkante meter buitenterrein.

Reageer op dit artikel