nieuws

Conflict om aanbesteding Drentse waterwijk

bouwbreed

De Drentse gemeente Tynaarlo dreigt in een juridische strijd verwikkeld te raken met aannemers Borginfra BV en de Beens Groep. Bron van het conflict is de aanbesteding van het eerste deel van vierhonderd huizen in de waterwijk Ter Borch in Eelderwolde.

De rechter in Assen maakte het voornemen van de gemeente Tynaarlo om het werk voor 7,9 miljoen euro te gunnen aan Borginfra BV ongedaan. De aannemer uit Kolham zou niet voldoen aan de omzeteis van 4,5 miljoen euro in 3 jaar. Ook zou het bedrijf niet voldoende kunnen aantonen dat het gelijke werken van dezelfde omvang heeft gedaan, de referentie-eis. Jaap Borg van Borginfra BV zegt met grote verbazing kennis te hebben genomen van het vonnis en bereid zich voor op juridische stappen. De Grontmij begeleidde de aanbesteding en heeft juist zeer zorgvuldig naar de eisen gekeken, verklaart Borg.
De Beens Groep had de gunning aangevochten conform de Alcatel-procedure, die een aanbieder die niet voor de gunning in aanmerking komt de mogelijkheid geeft om een gunningsbeslissing nietig te laten verklaren. “Een aanbesteding is een wedstrijd en daar horen regels bij. Deze regels zijn vastgelegd in de ARW 2005 en de overige aanbestedingsdocumenten”, aldus een woordvoerder van de Beens Groep. “Borginfra heeft niet aan deze spelregels voldaan.” Beens is de tweede aannemer in de rij en verwacht daarom dat hij voor gunning in aanmerking komt. De gemeente Tynaarlo is in beraad over de voortgang van de aanbesteding. Volgens een gemeentewoordvoerder is in hoger beroep gaan een optie, een andere mogelijkheid is het opvragen van de stukken van nummer twee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels